Helion, ehh nie kieruj się zdaniem "kolegów grafików".
Swoje powodzenie zawdzięczają raczej marketingowi, niż jakości materiałów. Głównie tłumaczą zagraniczne książki, ale nic się nie znają na kompach, dlatego paskudnie im to wychodzi. Można czytać o czymś, co się dobrze zna, ale nie rozumieć o czym piszą

Ja akurat głównie czytałem książki dla programistów. Zdarzało się, że tłumaczyli nazwy funkcji/obiektów w kodzie źródłowym i później nie chciał działać, albo jakiś znaczek przekręcili.
Zdarzają się zdania kompletnie nie mające sensu i niegramatyczne, albo dziwne "kalki językowe" z których nie wiadomo co znaczą, np.
=> najbardziej znana to chyba 'system koordynujący' zamiast 'układ współrzędnych' [coordinate system];
=> "kwadrygi" [quads];
=> "prymitywy" [primitives to "figury proste", bo prymitywy to u nich pracują];
=> ze starej książki do 3DMax: "fasetki" [facets, dobrze że nie FACECI];
=> "inicjacja" [seksualna? do sekty?] z;amiast "inicjalizacja";
=> "pole kombinowane" [combo box]
=> "konsolidacja";
=> "literały" i tak dalej...
Możemy podyskutować...
Też jestem ciekawy dlaczego każdy [dosłownie

] ich chwali. Prawo "owczego pędu" też swoje robi. Nie wypowiadam się na temat wiedzy przekazywanej w ich książkach, bo
W ORYGINALE to jest bardzo wartościowa wiedza. Czepiam się jedynie ich "szpolszczeń" i sposobu wydawania. Jak już mówiłem tu chodzi o marketing. Wiele osób będzie się tym rajcować powołując się na slogany "Vademecum PROFESJONALISTY" czy "Księga EKSPERTA".
NIE OCENIAJ KSIĄŻKI PO OKŁADCE [i kolegach]!
Czytasz Helion = jesteś EKSPERT, PROFESJONALISTA ;J nie czytasz = jesteś zerem.
EDIT
Nie daruje, pojade dziś po tobie.
Jakbys jednak sie przekonal do ksiazki to polecam wydawnictwo HELION
btw. kupilem niedawno ksiazke tego wydawnictwa tyle ze do Illustratora. Tez sie ucze tego programu i jestem BARDZO zadowolony !
Ta, kupiłeś i leży na półce książka. Założe się, że nawet nie przeczytałeś całej. Tylko jak każdy uber-grafik wyłuskałeś najlepsze rzeczy. Przecież jesteś profesjonalistą... Książka pewnie w stylu tych "ABC Nagrywania płyt CD w Nero", gdzie kliknąć by coś wyszło.