Mike013 napisał(a):I tak nic nie zyskałeś na takim ustawieniu - nawet straciłeś, bo obniżając częstotliwość nie zaostrzyłeś timingów, śmiało mogłeś dać na 4-4-4-12.
Prawdę mówiąc to timingi miałem AUTO, bo nigdy nie miałem czasu na ustawianie tego

Mike013 napisał(a):Majstrowałeś coś przy napięciu pamiątek?
Przez ostatnie 2-3 miesiące nic.
Mike013 napisał(a):Kop chodził stabilnie, system nie sypał się często.
Raczej tak, przez ostatni tydzień chodził non stop i nic sie nie działo...
EDIT#1:
Wiec tak sprawa wygląda tak... Jeszcze wczoraj wieczorem odpaliłem
Memtest86+ v4.00 w konfiguracji pamięci takiej jak wczesniej czyli 2x1Gb w dual channel.
Dosłownie po 3 minutach wywaliło byka... i zgodnie z zaleceniem
Mike013 nie testowałem dalej a wyciągnąłem jedną kostkę i odpaliłem Memtesta86+ v4.00 z jadną kością w banku pierwszym z lewej (czyli w banku w którym wcześniej ta kość była) a oto wynik:

Rano wstałem i poszedłem zobaczyc wynik... Po 8h wszystko ok...

No i przyszedł czas na kość nr 2. Wstadziłem ją w 3 od lewej bank (ten w którym była wcześniej gdy pracowały w trybie 2x1Gb DC) i poszedłęm do szkoły. Wróciłem i był błąd

Wsadziłem jeszcze tą pierwszą kość do banku 3 w którym otrzymałem błąd przy drugiej kośći. Test trwał ok 3h i nie wykryto błędów...
I co teraz ram do wymiany ?
I jeszcze mam pytanko, bo nie wiem czy to może mieć związek... Gdy ściągałem cos z torrentów w dużej ilości paczek zawsze (!) miałem minimum jedną paczkę uszkodzona i musiałem dociągnąć ją jeszcze raz. Czy to też może mieć związek z ramem ?