Od jakiegoś czasu borykam się z problemem skoku pingu. Problem ten występuje w dużym natężeniu pod wieczór co tłumaczę sobie przeładowaniem sieci. Moim dostawcą internetu jest firma Aster w Krakowie, prędkość internetu to DW: 3000mbps, UP: 512mbps
Lubię sobie zagrać po pracy dla relaksu, niestety już tak dłużej nie mogę ... czasami skok pingu jest tak duży, że rozłącza mnie z serwerem a normalnie po prostu klatkuje. Gram np w battlefield 2 nie najnowszą grę która w trybie single chodzi mi bez problemu na max detalach natomiast w trybie multi dzieje się jak opisałem powyżej [ ping 60-70ms - skok do 2500ms pingu ]- najbardziej jednak zastanawia mnie fakt, że ten sam problem spotyka mnie w grze counter strike 1.6 [ ping 40, fps 60 - skok do 300ms pingu ], który jest jeszcze starszą grą i pamiętam grałem w to 8 lat temu na łączu DW: 512mbps i PC z prockiem dla przykładu 800 mhz ... i lagu nie było, żeby było jeszcze dziwniej, rok temu też grałem z tym samym internetem i kompem i też problemu nie było. Dlatego właśnie wychodzę z założenia, że winowajcą jest mój operator a nie mój sprzęt czy soft.
Mogę jednak się mylić i dlatego kieruję się z tym problemem do specjalistów. Czy może być inna przyczyna ?