Panowie, mam pytanie czy może macie jakieś podręczniki w formacie .pdf, bądź wskazówki jak nabyć podstawową wiedzę na temat programowania i obsługi maszyn z układem CNC, sprawa wygląda tak że w pracy nieraz trzeba sprzedaną maszynę z układem CNC , przeprogramować na język polski, a w menu wyborze języka polskiego niestety nie ma, jak wygląda dana operacja. Jak i jakiś poradnik z wytłumaczeniem krok po kroku każdej funkcji, jak i od podstaw programowanie danego programu w maszynie. Bym był wdzięczny za każdą poradę lub udostępnienie do poradników w .pdf. Interesuje mnie jakim to programem robić itp.
Chciałbym podkreślić że myślę na temat pójścia na kursy, aczkolwiek to trwa już ok 2 miesięcy i nadzwyczajnej nie mam czasu, jedyny mój czas to ok ok godz 20 do 24/1 więc wolał bym coś się w domu poduczyć. Mam możliwość ćwiczenia, uczenia się na maszynie, " Optimum BF 20 Vario Wiertarko Frezarka z układem CNC". Zdjęcie samej maszyny przedstawione poniżej, co do układu CNC nie mogę znaleźć zdjęcia, aczkolwiek wygląda to jak duży switch, który jest podłączony do komputera pomocą przewodu, jak i podłączony do maszyny.