Witam wszystkich uzytkownikow forum :-)od paru dni mam problem z komputerem, a mianowicie: od jakiegos czasu dysk twardy zaczol wydawac dziwne dzwieki (4 krotny stukot). Pozniej zrobilo sie gorzej i nie chcial sie wlaczac 4 razy musialam zrobic odzyskiwanie systemu zeby wogole go wlaczyc. I pewnego pieknego dnia poprostu sie wylaczyl tak z nikad. Sprobowalam go wlaczyc a ten pokazuje mi ze nie wykrywa dysku twardego. Ok zaczelam wszystko sprawdzac i pogodzilam sie z faktem ze zdechl :-( samsung 320 GB / 7200rpm /16M. LBA 625,142,448 T 166. Kupilam wiec nowy( nie wiem czemu znowu samsunga) samsung 640 GB / 7200rpm / 16M. LBA 1,250,263,728 F1_3D. Wiec nowy dysk podlaczony, windows w cd-rom, jedziemy :-) a tu zonk slysze dokladnie te same zgrzyty ktore wydawal stary dysk! Ale instalka startuje :-) i lipa brak dysku w kompie! Sprawdzam wiec BIOS, nie wykrywa nowego dysku! Ale sam nowy dysk dziala bo go dotykalam,a stary nawet sie nie kreci :-( wiec kombinuje z zworkami, nic. Z restartem BIOS'a , nic (w BIOS'ie przywocilam ustawienia standardowe, wyjelam baterie na 40min, tylko tych pinow z 1/2 na 2/3 i z powrotem nie przelaczalam bo ich nigdzie nie widze na plycie glownej:-( ) GIGABYTE GA P35 S3. Wiec czytam na forum samsunga i innych ze moze musze programem ESTools przestawic z SATA2 3.0Gbps na SATA1 1.5Gbps ma to jakis zwiazek z predkoscia odczytu danych,bo to jakis wiekszy problem z dyskami samsunga. Nie wiem o co w tym dokladnie chodzi ale ta plyta glowna obsluguje dyski o tej predkosci (3.0Gbps). Wiec naprawde nie wiem co sie tu u mnie dzieje:-( . Moim duzym problemem jest to ze facet ze sklepu tez nie wykryl tego nowego dysku na swoim firmowym PC ale wziol teraz urlop na 2tyg i mialam do tego czasu sama poprobowac cos zdzialac. Nagralam plyte z ESTools i nie chce sie uruchomic, caly czas pokazuje komunikat: DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER. Booty mam ustawione wszystkie na cd-rom, do wiersza polecen nie moge sie dostac a kiedy przechodzi wreszcie moment gdy zaczyna czytac cos z plyty(windows,lub express recovery bo es tools'a nie czyta) to wylacza sie klawiatora!Czy ktos mnie uratuje? :-) z gory dziekuje