Postanowiłem po wielu latach wymienić monitor

Zastanawiałem się dłuższy czas czy ma to być LED czy LCD i sam nie wiem. Po drugie nie chciałbym dużo na niego wydawać. W sklepie Agito znalazłem najtańsze monitory Full HD za niecałe 400zł. Ale później zacząłem szperać w necie i na BM najtańszy monitor jaki polecają dla graczy to LCD Acer 24" LCD G245 Hbd który jeszcze tydzień temu kosztował.. no jakieś 20zł drożej, ale dokładnie taki sam monitor tylko o 1" mniejszy kosztował dokładnie 20 zł mniej od tego a teraz kosztuje już tylko 490zł i jest tu LCD Acer 23" LCD G235 Hbd. Piszę tu o tym bo mam dylemat - nie taki czy kupić jeden z tych monitorów tylko taki czy kupić taki właśnie jak któryś z tych powyżej (i to ten mniejszy) czy może raczej kupić coś tańszego (jeżeli takie coś istnieje) co nie będzie się wiele różnił od tego wyżej - Jak sądzicie?
Monitor dla gracza tak - konfig mam w sygnaturce ale niedługo będę zmieniał też grafikę więc nie patrzyłbym w nią.
PS. A tak w ogóle to chyba w tamtych monitorach wymienionych przeze mnie trzeba będzie dokupić przewód DVI prawda?