Mam pytanie odnośnie działania wbudowanego w Windows 7 programu Kopia Zapasowa. Mam dwa identyczne dyski zewnętrzne i pierwszą kopię zrobiłem po prostu metodą kopiuj-wklej. Teraz, po paru miesiącach, uruchomiłem te narzędzie Kopia Zapasowa i ustawiłem kopię jednego dysku na drugi. Kopiuje się, ale nie pyta mnie, tak jak w przypadku kopiuj-wklej, czy takie same pliki ma podmienić, czy zostawić. I tu moje pytanie, czy on automatycznie pomija, jeśli folder/plik ma taką samą nazwę? W przypadku metody kopiuj-wklej jest to dość uciążliwe, bo najpierw wykrywa taką samą nazwę folderu - pyta, czy podmienić. Jeśli wezmę Nie, to ignoruje cały folder, nie sprawdzając, czy pliki w środku się nie różnią. Jeśli wezmę Tak, to wtedy pyta o poszczególne pliki wewnątrz. Można oczywiście ustawić ,,dla wszystkich" plików, ale przy kolejnym folderze znów o to pyta i jest to dość uciążliwe. W przypadku narzędzia Kopia Zapasowa nie pyta w ogóle o nic. I w związku z tym moje pytanie, jak to z tym jest? Pytam, bo od ostatniej kopii nie dodałem zbyt wielu plików, a kopiowanie trwa podejrzanie długo, tak jakby podmieniał wszystkie pliki na dysku.
Drugie pytanie mam, czy to narzędzie sprawdza też rozmiar plików. Przykładowo mam dokument tekstowy, który co jakiś czas edytuję. Jeśli nazywa się tak samo na obu dyskach, to program go podmieni, wykrywając zmiany, czy zostawi?