Głównym parametrem, który biorę pod uwagę jest szybkość zmieniania ip, do tego prosiłbym żebyście prezentowali własne opisy tych modemów np jak się szybko go konfiguruje, ile kosztował, ile ma switchy, czy posiada wifi, ile kosztował albo ile kosztuje teraz.
Ja posiadałem kilka sprzętów, oto one:
Edimax fast enternet(modem, + 4 switche, brak wifi), ip zmieniał w 10 sekund, kosztował mnie około 150 zł, konfiguracja bardzo prosta, trwała minutę.
TP- Link (modem, 4 switche, wifi ), ip zmienia w ciagu minuty jak mam szczęście jak mam pecha to muszę go konfigurować od nowa. Konfiguruje się bardzo prosto, posiada płytę do konfiguracji na której jest pełny opis i kreator konfiguracji. Jak dla mnie bardzo słaby router ponieważ ma problem ze zmianą ip. Cena 105zł
Live, (modem, 3 switche, i wifi), zmienia ip w ciągu minuty, konfiguracja jest dość trudna i problematyczna ale raz skonfigurowany modem działa i działa;)
Zapraszam do prezentacji swoich routerów i koniecznie sprawdźcie jak szybko wasz sprzęt loguje się do net po rozłączeniu go.