Problem mam następujący - przez ok. 20-25 min PC nie był używany, wcześniej w coś tam na nim grałem. Po tej 25 minutowej przerwie znów przed komputer, przywitał mnie wygaszacz ekranu - standardowy, jak to w WinXP, latające logo w te i nazad. Ruszam myszką - nic, wciskam klawisz na klawiaturze - to samo /co ważne - mysz się świeciła, klawiatura też/. "No nic, resecik i po problemie" - pomyślałem.
Jakże okrutnie się myliłem... Po restarcie mysz i klawiatura stały się nieaktywne - myszka się nie świeci /optyczna/, klawiatura też nie. Odpinałem, podpinałem znowu, nic to niestety nie dało.
Może to istotne - nie wiem, ale kilka godzin wcześniej podczas wyciągania z przedniego portu CompactFlash karty pamięci od aparatu, najechałem na tę ikonkę obok zegarka i wybrałem tę opcję, żeby można było bezpiecznie wyjąć sprzęt /tę kartę pamięci/. W tym momencie z oknie "Mój komputer" zniknęły wszystkie ikony portów, które mam z przodu. Na próbę jednak podpiąłem pod jeden /USB/ iPoda i został wykryty. Gdy jednak włożyłem kartę pamięci od aparatu /pod to CompactFlash/, nie została wykryta.
Druga sprawa, może też mało istotna. Po uruchomienu kompa, stało się coś co nigdy wcześniej nie miało tutaj miejsca - otóż po zniknięciu niebieskiego ekranu biosu HP, słychać takie piknięcie w obudowie /jak to w większości komputerów, co oznacza chyba ładowanie się biosa czy coś takiego/, a poźniej pojawia się taki czarny ekran z napisami /coś na wzór wykrywania dysków itp. jak to też bywa w tych kompach "starszego typu"/. To chyba nic złego, jednak zaczęło się pojawiać dopiero teraz.
Ostatnia sprawa - komp ładuje się normalnie - jest ekran logowania do Windowsa z mrugającą "kreską" o pisania, więc Windows działa. Klawiatura i myszka jednak ciągle są nieaktywne.
Wiecie co mogę w tej sytuacji zrobić? Niestety, nie mam drugiej klawiatury do podpięcia, myszki też nie.
Dodano 22.08.2008 22:05:17:
Podpiąłem teraz drugą klawiaturę - nie ma już tego piknięcia i ekranu z napisami "hardware", myszka świeci i działa, ale czasem przerwie. Klawiatura nie działa w ogóle. Myszką poruszałem chwilę i działała, a nagle stanęła. Ale świeci cały czas, a przy ruchu świeci mocniej. Dodam że są to oryginalne urządzenia z HP, dołączone do PC-a.
EDIT 2
Po podłączeniu klawiatury HP, znów pojawiło się piknięcie, mysz nie świeci w ogóle...