Czy zetknął się ktoś kiedyś z problemem monioringu systemu webowego postawionego na Windowsach (.NET + SQL) ? Chodzi mi o to że koniecznie potrzebuje w jakiś sposób zaimplementować monitoring aplikacji ale nie na zasadzie pinga serwera, tudzież sprawdzenia wolnego miejsca na dyskach czy dostępności aplikacji, ale raczej na zasadzie jakiegoś mechnizmu typu workflow.
Wyobraźmy sobie taki system który najpierw spróbuje pobrać serwis, sprawdzić kody odpowiedzi od serwera webowego, nastepnie zbada stan puli aplikacyjnych w IIS’ie, zerknie oczywiście na dostępność zasobów systemowych (ram, HDD, cpu), sprawdzi dostępność bazy, kolejki dyskowe na bazie, zaraportuje długo wykonywjące się zapytania, etc.. ?
Rozumiem że takiej usługi za darmo nikt nie daje, ale daje ktoś w ogóle ?
Z małego researchu w sieci wynika że jest soft komercyjny typu SCOM, albo HP OpenView, (albo kilku mniejszych dostawców) ale jakoś nie mogłem nigdzie znaleźć takiej usługi do kupienia w formie saas’a.
Nie chce stawiać swojego osobnego serwera do monitorowania, uczyć się softu, doskonalić konfiguracje, etc.. chciałbym po prostu skorzystać z gotowej usługi.
Oczywiście zakładam że dostawca takiej usługi nie musi mieć bezpośredniego dostępu do mojego systemu, ale np. teoretycznie jestem skłonny zgodzić się na instalacje jakiegoś agenta..