hmm... ciekawi mnie czy zwykły czy prio... bo niestety za niedługo wyjazda mam lecz nie wiem na ile ;/
eSpEY napisał(a):ciekawi mnie czy zwykły czy prio...
Kiedy do grubościennego naczynia szklanego nalejesz wrzątku wewnętrzna strona ścianki szybko się nagrzewa, zewnętrzna pozostaje zimna (szkło jest złym przewodnikiem ciepła). Nagrzewające się szkło rozszerza się a przynajmniej chce. Zimna ścianka zewnętrzna nie rozszerza się, więc nie pozwala, blokuje rozszerzanie strony wewnętrznej. Występują termiczne naprężenia wewnętrzne które po przekroczeniu wytrzymałości szkła powodują jego pęknięcie.
W cienkościennej szklance ścianka na całej grubości (cienkości) szybko się nagrzewa i nie powstają takie naprężenie aby szkło nie wytrzymało.
Proszę zwrócić uwagę, że jeżeli jednak szklanka pęknie to najczęściej na obwodzie przy denku. A to dlatego że denko jest z reguły (w tańszych szklankach) grubsze od ścianki i powód jest taki jak wyżej opisałem.
MaTi napisał(a):Panowie!! Uwaga na kubek!! nie lejcie wrzątku konkretnego. Właśnie mi pękł jak zalewałem herbatę![]()
nie wiem czy to jakiś pechowy czy z każdym, bo szkło grube. Nie wiem czemu tak się stało :-/
MUTOPOMPKA napisał(a):A ja dalej czekam...
Okocza napisał(a):Myślę że Xfire' owi chodziło raczej o farbę, czy się zmywa czy nie.
Powróć do Użytkownicy o Programosy
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości