rty napisał(a):dzieki, ale i tak nie wiem jak to zrobic, bo jak usuwam te wartosci to dalej te wpisy zostaja :P
No tak... ale nie pisałeś, co chcesz z tymi wpisami zrobić ;)
Jeżeli chodzi o usunięcie, to udało mi się to uzyskać w foobarze, a w winampie nie miałem jak sprawdzić, bo drugi raz instalować to "coś" to już ponad moje nerwy...
Jeśli znajdę u kogoś winampa -- będę o tym pamiętał.
Wszystko robiłem na XP Pro PL SP2.
Usuwasz dwa klucze:
1. [HKEY_CLASSES_ROOT\Applications\foobar2000.exe]
2. [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\foobar2000.mp3]. Jeżeli zależy Ci na pozostawieniu specyficznej foobarowej ikonki dla plików MP3 to usuń tylko podklucz: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\foobar2000.mp3\shell]
Teraz wybierasz dowolny plik prawym przyciskiem i z menu kontektowego wybierasz "Otwórz za pomocą", z listy "Wybierz program...".
Jeżeli zada jakieś pytanie, to wybierasz "Wybrać program z listy" i "OK".
Teraz "Przeglądaj", wskazujesz plik foobar2000.exe (oczywiście w folderze, w którym go zainstalowałeś, domyślnie C:\Program Files\foobar2000\).
Na koniec zaznaczasz "Zawsze używaj wybranego programu do otwierania plików tego typu".
To wszystko, trzeba tylko pamiętać o jednej rzeczy.
Ponieważ otwieranie plików MP3 w foobarze jest teraz domyślną opcją, to będzie to "odtwarzanie w foobarze" albo "dodawanie do listy odtwarzania w foobarze".
Zmienamy to w samym foobarze:
Foobar2000 > Preferences > Core > (Commandline) > [ ] Enqueue incoming files by default when adding from commandline