Zastosowania to podstawowa obróbka audio/video (Cubase/Premiere) oraz Europa Universalis 4.
Aktualnie posiadam Acera Aspire 5750G z i3-2310M; GT540 1GB; 4GB ram; SSD.
Najgorszą rzeczą tego Acera jest odprowadzanie ciepła/przegrzewanie się (przy europce potrafi się po prostu wyłączyć)*, oraz rzeczy typu samoczynne wyłączanie się karty wifi i lan, czy niedziałający port słuchawkowy, a przez to też głośniki nie działają.
Aktualna kwestia komfortu - przy Cubase/Premierze jeszcze jako tako daje radę (ale potrafi się przyciąć), natomiast przy europce to masakra jest (wolne działanie, rozdzielczość 1366x768 oraz samoczynne wyłączanie się). Chociaż Cubase i Premier powinien sprawniej działać (widocznie się przyzwyczaiłem do trochę powolnego tempa).
Z tego co mi wiadomo, lepszy procesor dałby dużo w obu kwestiach. Nie jestem do końca pewien jak z grafiką. Europa podobno uruchamia się na zintegrowanej, ale przy Premierze znalazłem jedynie informację, że karta graficzna jest wykorzystywana tylko przy renderingu (co po prostu przyspiesza).
Z takimi wymaganiami, myślałem nawet nad jakimiś używanymi laptopami/macbookami, a nawet zwykłej budzie, ale jak pisałem wyżej, pewnie dołożenie monitora spowoduje przekroczenie budżetu.
*Tak wymieniałem pastę pod procesorem, tak czyściłem laptopa z kurzu, nawet stosuję podstawkę chłodzącą która tylko wydłuża czas do samoczynnego wyłączenia się komputera.