Przeszukałem sieć i sporo już wiem. Wciąż jednak paru nie jestem pewien

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
1. Main > HDD SMART Monitoring (opcje 'włączy'/'wyłącz')
Wiem że są programy do odczytywania danych zgromadzonych w pamięci smart dysku co pomaga zorientować się w jakim stanie jest dysk. Czyżby ten program sprawdzał czy dysk jest sprawny podczas starty systemu?
Włączyć tą opcję? A może nikt z niej nie korzysta i radzicie olać?
2. Advanced Menu > PCIPnP > Init Display First (opcje 'PCI' / 'PCI-E')
Tu jak dobrze rozumiem chodzi o porty jakie będą badane podczas uruchomienia systemu w poszukiwaniu karty graficznej? Czyli jeśli mam grafike na PCI-E i zaznaczę PCI to skutkiem będzie jedynie dłuższe ładowanie systemu?
Wybrałem PCI-E. Choć docelowo było PCI. Dobrze zrobiłem prawda?
3. Advanced Menu > Onboard Device Configuration > Silicon SATA Controler (opcje 'włączy'/'wyłącz')
Mam dwa dyski. Jeden SATA1 druga SATA2. Płyta obsługuje tylko SATA1. Nie zamierzam łączyć ich w RAID choć mogłyby pracować szybciej.
Do czego służy ta opcja? Zostawić włączoną czy może nie będzie mi potrzebna?
4. Advanced Menu > Speech Configuration > Speech IC Reporter (opcje 'włączy'/'wyłącz')
Podobno tak jak i powyższą opcję powinno się ją wyłączyć przed podkręcaniem PC'ta. Nikt nie potrafił wyjaśnić mi dlaczego.
Zalecenie tyczy się płyt w wersji SE oraz non-Deluxe. Moja to Deluxe.
Co to za opcja?
5. Advanced Menu > Instant Music (opcje 'włączy'/'wyłącz')
To sterowanie odtwarzaną w napędzie płyta audio za pomocą klawiatury?
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
X. Co to za opcje?
Boot > Boot Settings configuration
- Case Open Warning - Czujniki temperatur włączyć bądź wyłączyć, prawda [włączone]
- Quick Boot - pomaga szybko uruchomić komputer pomijając testy. Czy aby na pewno nie są potrzebne? [włączone]
- Bootup Num-Lock (On / Off) - włącza klawiaturę Num-Lock w windowsie? [ON]
- On Select for DRAM > 64MB (m.in. Non-OS2) - Majac 2GB ramu i Windows XP jak powinienem to ustawić?
- Full Screen LOGO - włącza bądź wyłącza logo producenta płyty głównej podczas ładowania systemu? Można zastąpić własnym?
- Halt On (m.in. All-Errors) - "jaki typ wykrytego przez BIOS błędu ma spowodowć zatrzymanie komputera." Wszystkie z podanych błędów są groźne?
Zgadza się?
P.S.
Po resecie BIOSu przy włączaniu komputera słychać krótkie piknięcie. Przeczytałem że wskazuje ono na poprawne uruchomienie komputera, jednak nigdy wcześniej się nie odzywał. Jak wyłączyć pikacza?