Mój stary (bardzo stary)komp powoli dogorywa. Jest z nim coraz więcej problemów, co jest już zbyt uciążliwe i najzwyczajniej w świecie nie daje już rady z codziennym użytkowaniem, powoli przerasta go zwykłe śmiganie po stronach internetowych.
Potrzebuję czegoś nowszego, niestety jest problem mianowicie niski budżet. O nowym kompie, mogę zapomnieć. Niestety niski budżet 500zł nasuwa pytanie czy jest sens montować coś za te pieniądz i czy w ogóle się da to zrobić. Wiem że to niewiele kasy na komputer, ale komp jest mi potrzebny do normalnego życia, a mój stary na dniach umrze. "Nowy" nie ma być na wieki, ale na jakiś czas, aż odbiję się od dna i będzie mnie stać na coś nowego.
Wymagań nie mam dużych. Najważniejsze aby był sprawny i dawał sobie radę z internetem (mój obecny ma problemy jak na stronce jest dużo reklam) Komp będzie używany do:
-internetu (głównie)
-word,excel itp
-słuchanie muzyki
-oglądanie meczy przez SopCast
-obejrzenie jakiegoś filmu
-gry. Tu nie mam żadnych wymagań, bo od paru lat w nic nie gram, ale jakby dało się zagrać w jakąś starszą grę to będzie miło.
W kwocie 500zł chciałbym mieć nowy zasilacz. DVD na 100% wezmę ze starego kompa. Dysk jeśli będzie pasował do nowego sprzętu to też. Posiadam również dysk 20 GB mam pomysł aby (jeśli oczywiście to jest możliwe) użyć go aby był na nim tylko windows, sterowniki itp.a reszta np mp3 filmy itp na tym dysku 60 GB co jest teraz w moim zabytku. Obudowa jest na starym kompie i jeśli się nada to od biedy tez można ja wziąć, choć wolałbym coś innego.
Także proszę o wypowiedzi czy jest sens tworzyć cos takiego, a jeśli jest to może ktoś byłby tak miły i dał przykłady co i jak i za ile. (np z Allegro)
Puki co dysponuję takim szrotem
- Kod: Zaznacz wszystko
Komputer
System operacyjny Microsoft Windows XP Professional
Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 3
DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
Nazwa komputera REAKTOR (Reaktor w pokoju)
Nazwa użytkownika User
Płyta główna
Typ procesora AMD Athlon XP, 1050 MHz (10.5 x 100)
Nazwa płyty głównej MSI KT3 Ultra2 (MS-6380E) (5 PCI, 1 AGP, 1 CNR, 3 DIMM, Audio)
Mikroukład płyty głównej VIA VT8367 Apollo KT333
Pamięć fizyczna 512 MB (DDR SDRAM)
Typ BIOS'u AMI (07/10/02)
Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)
Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM2)
Port komunikacyjny HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface (COM8)
Port komunikacyjny Port drukarki ECP (LPT1)
Ekran
Karta wideo GeForce4 MX 440 (64 MB)
Karta wideo NVIDIA GeForce4 MX 440 (Microsoft Corporation) (64 MB)
Akcelerator 3D nVIDIA GeForce4 MX 440
Monitor Monitor Plug and Play [NoDB] (201116843009)
Multimedia
Karta dźwiękowa VIA AC'97 Enhanced Audio Controller
Magazyn
Kontroler IDE VIA Bus Master IDE Controller - 0571
Dysk fizyczny Maxtor 4D060H3 (60 GB, 5400 RPM, Ultra-ATA/100)
Napęd dysków optycznych HUAWEI Mass Storage USB Device
Napęd dysków optycznych Optiarc DVD RW AD-7170A
Status dysków SMART OK
Partycje
C: (NTFS) 16002 MB (7902 MB wolne)
D: (NTFS) 20002 MB (340 MB wolne)
E: (NTFS) 22614 MB (545 MB wolne)
Rozmiar całkowity 58618 MB (8787 MB wolne)
Urządzenia wejściowe
Klawiatura Standardowa klawiatura 101/102 klawisze lub Microsoft Natural Keyboard PS/2
Mysz Mysz zgodna z HID
Sieć
Karta sieciowa Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC
Karta sieciowa WAN (PPP/SLIP) Interface (31.174.110.92)
Modem HUAWEI Mobile Connect - 3G Modem #2