Od jakgoś czasu mam dość poważne kłopoty z działaniem urządzeń wskazujących. Nie jest to wina sprzętu (przynajmniej nie myszy i klawiatury), bo po podlączeniu innego zestawu sytuacja nie poprawia się. W googlach nie znalazłam opisu podobnego przypadku.
Na stałe korzystam z zestawu bezprzewodowego usb BENQ x 730. Problem weryfikowałam przy użyciu klawiatury przewodowej starego typu ps/2 i takiejż myszki (kulkowej).
Po załadowaniu systemu czasem klawiatura nie działa (bywa, że tylko w niektórych programach; czasem zaś nie działa część klawiszy), lub działa z opóźnieniem, mysz zamula (też tylko np. na Pulpicie, jak włączę np. Firefoxa, to jest ok; typowe jest natomiast dla mysz następujące przewrotne działanie: lewoklik na ikonę z paska szybkiego uruchomienia powoduje nie uruchomienie się progamu, lecz włączene karty jego właściwości - prawoklik nie działa). Nie potrafę znaleźć jakiejś głównej reguły, bo często takie dziwne zachowanie myszy i klawiatury jest niezależne od siebie. Np. w tej chwili dosłownie literuję, żeby nie zjadło żadnej literki, o plynnym pisaniu nie ma mowy Akumulatory są nowe, naładowane - taki sam problem zaobserwowałam na klawiaturze przewodowej starego typu (wejście ps/2). Bywa, że system startuje i wszystko działa bez zarzutu, po czym nagle odmawia posłuszeństwa. Czasem jest na odwrót: na początku klawiatura i mysz bardzo muli, ale po kilku minutach wszystko zaczyna działać poprawnie.
Zreinstalowałam system, ale po zainstalowaniu sterowników do BENQ problem zaczął się powtarzać. Nie natychmiast, ale po kilku startach systemu. Tylko niekompatybilność sterowników przychodzi mi na myśl. Raczej nie jest to żaden wirus. Skanowałam system kilkoma programami antywirusowymi i nie wykryło nic. Czy ma ktoś jakiś pomysł jak rozwiązać problem? Bo na razie wszystko wskazuje na wywalenie klawiatury wraz z jej softem do kosza
System: XP Pro / po reinstalce HE + SP2
RAM: 512
Intel Pentium 4 CPU 2.80 GHz
Nie wiem co jeszcze ewentualnie z danych sprzętowych jest w tym przypadku ważne?
Przepraszam, że tak długi wyszedł ten opis, ale trudno to rzetelnie ująć w kilku zdaniach.
*
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrowienia,
Ola
P.S. Za błędy, które przeoczyłam, bardzo przepraszam