2. Jak wiecie skanerem online nie można skasować spyware i adware (przynajmniej w PandaActiveScan) i właśnie chciałem skasować Spybot-em, ale tam jakoś inaczej jest opisane..... w Pandzie raport wirusów wyglądał następująco:
Zdarzenie Status Lokalizacja
Adware:adware/ncase Nie wyleczalny C:\TEMP\salm_kyf.dat
Adware:adware/dyfuca Nie wyleczalny Windows Registry
Adware:adware/secure32 Nie wyleczalny C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts
Spyware:Cookie/2o7.net Nie wyleczalny C:\Documents and Settings\Mateusz\Cookies\mateusz@2o7[2].txt
Spyware:Cookie/Toplist Nie wyleczalny C:\Documents and Settings\Mateusz\Cookies\mateusz@toplist[2].txt
Spyware:Cookie/Adserver Nie wyleczalny C:\Documents and Settings\Mateusz\Cookies\mateusz@adserver.o2[2].txt
Spyware:Cookie/Zedo Nie wyleczalny C:\Documents and Settings\Mateusz\Cookies\mateusz@zedo[1].txt
Spyware:Cookie/Tradedoubler Nie wyleczalny C:\Documents and Settings\Mateusz\Cookies\mateusz@tradedoubler[2].txt
Spyware:Cookie/Com.com Nie wyleczalny C:\Documents and Settings\Mateusz\Cookies\mateusz@ads.clickad.com[2].txt
Spyware:Cookie/Overture Nie wyleczalny C:\Documents and Settings\Mateusz\Cookies\mateusz@perf.overture[1].txt
Spyware:Cookie/adstat Nie wyleczalny C:\Documents and Settings\Mateusz\Cookies\mateusz@ad.stat.4u[1].txt
Spyware:Cookie/adstat Nie wyleczalny C:\Documents and Settings\Mateusz\Cookies\mateusz@adstat.4u[1].txt
Spyware:Cookie/Doubleclick Nie wyleczalny C:\Documents and Settings\Mateusz\Cookies\mateusz@doubleclick[1].txt
Spyware:Cookie/Tradedoubler Nie wyleczalny C:\Documents and Settings\Mateusz\Cookies\mateusz@tradedoubler[1].txt
Spyware:Cookie/2o7.net Nie wyleczalny C:\Documents and Settings\Mateusz\Cookies\mateusz@2o7[2].txt
Spyware:Cookie/Toplist Nie wyleczalny C:\Documents and Settings\Mateusz\Cookies\mateusz@toplist[2].txt
Spyware:Cookie/Adserver Nie wyleczalny C:\Documents and Settings\Mateusz\Cookies\mateusz@adserver.o2[2].txt
Spyware:Cookie/Zedo Nie wyleczalny C:\Documents and Settings\Mateusz\Cookies\mateusz@zedo[1].txt
Spyware:Cookie/Tradedoubler Nie wyleczalny C:\Documents and Settings\Mateusz\Cookies\mateusz@tradedoubler[2].txt
Spyware:Cookie/Com.com Nie wyleczalny C:\Documents and Settings\Mateusz\Cookies\mateusz@ads.clickad.com[2].txt
Spyware:Cookie/Overture Nie wyleczalny C:\Documents and Settings\Mateusz\Cookies\mateusz@perf.overture[1].txt
Spyware:Cookie/adstat Nie wyleczalny C:\Documents and Settings\Mateusz\Cookies\mateusz@ad.stat.4u[1].txt
Spyware:Cookie/adstat Nie wyleczalny C:\Documents and Settings\Mateusz\Cookies\mateusz@adstat.4u[1].txt
Spyware:Cookie/Doubleclick Nie wyleczalny C:\Documents and Settings\Mateusz\Cookies\mateusz@doubleclick[1].txt
Spyware:Cookie/Tradedoubler Nie wyleczalny C:\Documents and Settings\Mateusz\Cookies\mateusz@tradedoubler[1].txt
Adware:Adware/DoZa Nie wyleczalny C:\Program Files\Tlen.pl\plugins\DozaKultury.tpl
A w SpyBot jest tak:
--- Search result list ---
HotsearchBar: Plik tymczasowy (Plik, nothing done)
C:\Documents and Settings\Mateusz\Ustawienia lokalne\Temp\nsu80.tmp
MiniBug: Ustawienia (Klucz rejestru, nothing done)
HKEY_USERS\S-1-5-21-299502267-725345543-1801674531-1003\Software\AWS\MiniBug
WildTangent: Ustawienia globalne (Klucz rejestru, nothing done)
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\WildTangent
Windows Security Center.FirewallDisableNotify: Ustawienia (Zmiany w rejestrze, nothing done)
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Security Center\FirewallDisableNotify!=dword:0
Windows Security Center.AntiVirusDisableNotify: Ustawienia (Zmiany w rejestrze, nothing done)
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Security Center\AntiVirusDisableNotify!=dword:0
NewsUpdate: Ustawienia (Klucz rejestru, nothing done)
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Creative Tech\Software Installed\News
NewsUpdate: Folder programu (Folder, nothing done)
C:\Program Files\Creative\News\
NewsUpdate: Klasa Root (Klucz rejestru, nothing done)
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Classes\CTMARQ.CTMarqCtrl.1
NewsUpdate: Identyfikator klasy (Klucz rejestru, nothing done)
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Classes\CLSID\{C1B43B81-8B3C-11D4-B615-00A0C98E9F5B}
NewsUpdate: Identyfikator klasy (CTMarq Property Page) (Klucz rejestru, nothing done)
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Classes\CLSID\{C1B43B82-8B3C-11D4-B615-00A0C98E9F5B}
NewsUpdate: Interfejs (_DCTMarq) (Klucz rejestru, nothing done)
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Classes\Interface\{C1B43B7F-8B3C-11D4-B615-00A0C98E9F5B}
NewsUpdate: Interfejs (_DCTMarqEvents) (Klucz rejestru, nothing done)
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Classes\Interface\{C1B43B80-8B3C-11D4-B615-00A0C98E9F5B}
NewsUpdate: Biblioteka typów (CTMarq ActiveX Control module) (Klucz rejestru, nothing done)
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Classes\TypeLib\{C1B43B7E-8B3C-11D4-B615-00A0C98E9F5B}
DoubleClick: Cookie wyszukujące (Internet Explorer: Mateusz) (Cookie, nothing done)
I za bardzo nie wiem co mam usunąć, żebym czegoś nie sknocił

3. I tak przy okazji: gdy włączam komputer, to wyskakują mi na pasku narzędzi takie 2 niepotrzebne programy: Tlen i taka chyba reklama, czy chcę zainstalować takie coś, żeby pokazywało temperaturę na pasku narzędzi..... jak to mogę skasować ?
4. Mam Spybota i można tam ustawić Ochronę..... jak się ustawi taką blokadę, to coś to daje ? I co najlepiej ustawić, jeśli chodzi o blokowanie plików ? __Bez powiadomnienia, Pytaj przed zablokowaniem, itp ?
5. Parę dni temu zamieściłem log na tym forum i dostałem informacje od użytkowników, że mam skasować pewne syfy.... ale właśnie nie wiem dokładnie jak to zrobić.... napisaliście mniej więcej jak to zrobić, ale nie znam się na tym, więc może mógłby mi ktoś dokładnie to wyjaśnić ?
Sorki za tyle pytań i za tak dla was łatwe, ale mam nadzieję, że mnie zrozumiecie.