Otóż z niewyjaśnionych mi przyczyn router po którymś rekonekcie się zawiesił? .. Całą noc ściagały się pliki z rapida elegancko resetował się i pobierał nowy IP. Rano natomiast zresetował się przed ostatnim plikiem i już nie był w stanie pobrać nowego IP. Próbowałem pobierać z windowsa, wył/włą połączenia, "naprawiałem" i lipa..(EDIT: zgubiłem najważniejszy sens.. PC za każdym razem probował pobrać IP ale w procesie odnawianie IP stawał w miejscu, w rezultacie brak połączenia.) Zresetowałem ręcznie router i wszystko szło jak należy..
Przy konfigurowaniu programu z resetowaniem routera na początku miałem drobny kłopot bo nie wiedziałem dokładnie jak za to się zabrać, do liveheader powrzuciłem nick,hasło,bramkę - nie hulało. Nastepnie to samo zrobiłem w "skrypt CLR" - co również skończyło się fiaskiem. Do "zewnętrzne" dorzuciłem plik restarter.log który oferował JD - lipa. Następnie zaczołem kombinować z liveheaderem i wrzucając jakieś routery z listy, bo mojego tam nie było ( Pentagram - Cerberus [wersja bez WI-FI, nie znam niestety numerków, router jest u admina]). Na koniec wrzuciłem tworzenie skryptów po czym zresetowałem routera z softu, a program przetworzył to na skrypt. I sukces, wszystko działa jak należy, minka z ":(" przeszła na ":)" - Hehe..
No ale do rzeczy.. Zaczołem sie zastanawiać czy router się zwiesił właśnie dlatego że narąbałem w programie bzdetów które nie prowadziły do reconnecktu a tylko zasyfiały całą operacje.. Wiec pousuwałem wszystkie dane wprowadzone w zbędnych zakładkach, ale program sobie je sam odtworzył i prowadził tak jak były wcześniej..
Stworzyłem nowy skrypt metodą "utwórz nowy skrypt ponownego połączenia" i jak porównałem go z poprzednim wyszedł o 100 znaków dłuższy, a czynności powtórzyłem tak samo jak za 1 razem.
Troszkę się rozpisalem, ale dziękuje wszystkim wytrwałym którzy doczytali się tego zdania

Pozdrawiam
P.S. Nowego skryptu jeszcze nie testowałem.. Odpale program na noc jak uzbiera się linków, narazie nie chce zostać bez neta w najgorszym przypadku..
iii.. Do cerbera został wgrany soft, Safecom.cn - ADSL Router.