Chciałbym dokupić sobie pamięć RAM do komputera. Aktualnie posiadam 2x256 dual channel OEM(400Mhz) jednak to dość mało jak na obecne czasy

Wszyscy polecają pamięci markowe (kingston, patriot itd.) ale czy warto dokupować pamięć markową o dobrych parametrach o/c posiadając 2 bloczki pamięci OEM i niezbyt podatną na podkręcanie płyte główną? I czy w ogóle podkręcanie pamięci ma duży wpływ na wydajność w grach? Prosze o rade, bo szukając w internecie nie znalazłem rozwiązania na tego typu dylemat. I pozostaje jeszcze pytanie czy dokupić 2x512? czy wystarczy 2x256(oczywiście również w dualu)? Czy różnica wydajności w grach będzie widoczna, jak bardzo? czy lepiej zainwestować w lepszą karte graficzną(tzn przeznaczyć te 150 zł na model karty oczko lepszej - właśnie planuje zakup nowej karty na AGP, a konkretniej czekam aż pojawi się model 7600 tj. 2 połowa lipca(ewentualnie 7800)).
Jak już wspomniałem chodzi tutaj generalnie o nowe gry komputerowe(FEAR, NFS:MW, H5, FarCry itd... mile widziana rozdzielczość 1280x960 i 1024x768 i przy maks detalach

Moja płyta główna to Gigabyte Via KT880( http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17210 ), procek AMD Athlon XP 3000+@3200+(fsb ze 166 na 175Mhz, bez zwiększonego mnożnika na razie).
Z góry dziękuje za pomoc i poświecony czas, licze na szybką odpowiedź.