Ja też mam problem z połączeniem 2 kompów w sieć...
Mam dwa kompy jeden ma Win XP SP I drugi Win XP.
Mam Internet radiowy, który mam podłączony do kompa z Win XP SP1 (komp1), oczywiście 2 karty sieciowe i kabel skrosowany. Jedna z kart sieć. to:Marvell Yukon 88E8001/8003/8010 PCI Gigabit Ethernet Controller (w komp1), druga to: Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC (komp2)
Oby dwa są w grupie roboczej "DOM1"
Jeden komputer to komp1, a drugi komp2.
Wszedłem w Panel Sterowania-> Połączenia sieciowe -> połączenie sieci bezprzewodowych (PLANET WL-8314) (moje radiowe połączenie)->zawansowane i tam zaznaczyłem: "Zezwalaj innym użytkowniką sieci na łączenie..."
i "Zezwalaj innym użytkowniką sieci na kontrolowanie...."
Następnie zmieniłem adres IP: wszedłem w połączenia lokalne (w przypadku komp1 na kartę Marvell Yukon, a w przypadku kompa2 na Realtek). W komp1 i komp2 ustawiłem 192.168.0.1 (jako Adres IP) (próbowałem tylko dla komp1 ale wyskakuje komunikat, że karta potrzebuje adresu IP),w komp1 i 2 wstawiłem w maska podsieci 255.255.255.0 i w komp2 ustawiłem bramka domyślna na 192.168.0.1 .
Jeśli chodzi o drukarki i faxy to wszedłem na komp2 i wyszukałem drukarki sieciowej jako "DOM1" ale jak próbowałem ją dodać to wyskakiwał błąd, że nie wpisałem nazwy więc wpisałem taką jak mam w komp1 czyli : "hpdeskje". No, ale znowu się pojawił błąd.
Udostępniłem także dysk C:\ na komp1 i komp2. Ale jest ich nie widać w drugim komputerze.
Jednak jak wyłączam któryś z komputerów to w drugim pojawia się komunikat, iż kabel sieciowy jest odłączony....
Wiecie może, co z tym zrobić? Z góry dzięki