przez DROPKICK 31 Gru 2011, 15:54
Przerabiałem problem z wymianą plików pomiędzy PC i Laptopem. W obu przypadkach system Win Seven.
1. W obu systemach ustaw tą samą 'Grupę roboczą'
2. W obu systemach załóż tego samego użytkownika z tym samym hasłem.
3. Ustaw na PC i Laptopie udostępnianie dysków (folderów).
4. Teraz możesz mapować dyski.
U mnie działa to sprawnie już od roku, automatycznie po włączeniu kompów dyski są dostępne bez potrzeby ponownego mapowania i logowania.
Jeżeli przeszkadzać będzie Ci podawanie hasła przy każdym włączaniu kompa (mnie to denerwowało) to w necie znajdziesz informację co należy zrobić, żeby komp pamiętał hasło i automatycznie logował do systemu.
Ewentualnie jest jeszcze inne rozwiązanie. Możesz zakupić dysk sieciowy, ale to już większy wydatek. Jednak dosyć ciekawym rozwiązaniem jest kupno printservera, który umożliwi Ci podpięcie zwykłej drukarki USB i korzystanie z niej w sieci przez każdego użytkownika bez potrzeby udostępniania jej przez jeden z komputerów, przy wykorzystaniu printservera możesz dołożyć do tego HUB-USB i podpiąć najzwyklejszego PenDriv-a do którego każdy w sieci będzie miał dostęp, jeżeli potrzebujesz większej przestrzeni dyskowej to możesz podpiąć zwykły dysk w kieszeni USB.
AMD Phenom II X4 955 BlackEdit /3.2GHz | SilentiumPC Spartan HE923 | Asus M4A88T-V EVO/USB3 | GoodRam 8GB (4x2GB) 1600MHz CL8 Play | Asus GeForce GTS 450 DirectCu 1GB DDR5 /128bit/ DVI/HDMI | WDC 1TB | SAMSUNG 1TB+320GB | OPTIRAC DVD RW AD-7241S | OCZ StealthXStream2 500W | Aerocool VS-9 | UPS Mustek 600| Logitech K800| Logitech MX Performance | SAMSUNG SM 226BW | Panasonic P42S10E | ONKYO TX-NR809 | JAMO S608 S604 S602 S60 SUB360 | PS3