Mam internet bezprzewodowy od mojego lokalnego administratora. Na dachu mam antenę podłączona kablem do mojego stacjonarnego PC, jednak chciałbym podzielić internet na drugi komputer. Kablem bezproblemowo mi się udaje podłączyć te 2 komputery, ale chciałbym podłączyć ten drugi komputer bezprzewodowo (nie mogę podłączyć się do sieci mojego administratora bo sygnał do zwykłej karty WiFI (z mała antenką) nie dociera).
Moje pytanie, czy da się w jakiś sposób podłączyć Router WiFI by wyłapywał sieć administratora i wzmacniał sygnał w okręgu mojego domu? Z tego co mi wiadomo to tej operacji trzeba 2 routery - jeden router działałby jako antena, która łapie sygnał, a drugi jako acces point rozgłoszeniowy. Obydwa routery połączone by były kablem sieciowym (potrzebna byla by skretka, czy zwykly kable?). Da się takie coś zrobić, czy to czysta teoria?
Mam oczywiście do dyspozycji 2 routery (jeden z możliwością podłączenia dużej anteny), ale nie wiem konkretnie jak miałbym skonfigurować te routerki, by wszystko to zadziałało (o ile jest taka możliwość).
Pozdrawiam!
Dodano 23.11.2009 13:30:06:
Oczywiście sieć admina lokalnego nie jest w zabezpieczona w żaden sposób: bez Wepa, filtrów MAC itp.
Dodano 24.11.2009 10:28:56:
UP