Witam. Niedawno kupiłem nowego GTX 650Ti. Problem zaczyna się, gdy próbuję uruchomić dwie gry. Pierwsza to Alien vs Predator 2010, a druga to TES Skyrim. Otóż w obydwóch pojawiają się artefakty przy maksymalnych ustawieniach detali. Dodam, że gram w rozdzielczości 1280x1024. Co ciekawe w AvP ten problem występuje już na początku misji Marines, ale nie ma żadnego problemu, gdy gram ścieżką Predatora lub Obcego. Natomiast w TES problem występuje cały czas, po czym pojawia się monit, że program przestał działać. Temperatury karty pod obciążeniem to maks 60-65 stopni, procesor (Phenom x4 965 też w normie), zasilacz 500 W od Thermaltake. Sterowniki reinstalowałem kilka razy, nawet skusiłem się na postawienie nowego systemu, ale nie pomogło. Mało tego, w innych grach np: Dirt Showdown, RE Revelations, GTA 4 gram także na ultra detalach, ale tam nie ma najmniejszego przejawu jakiegokolwiek artefaktów czy błędów. Postanowiłem tez sprawdzić, jak te dwie powyższe gry (TES, RE), ustawione na średnich i niskich detalach sobie poradzą,ale stan rzeczy niestety się nie zmienił. Wyczytałem gdzieś,że problem może być biblioteka DirectX9 więc reinstalowałem ją, i jedyna zmiana jak nastąpiła (w AvP) to taka, że artefakty już się nie pojawiają, ale po obejrzeniu początkowego przerywnika Marines, jest monit, że program przestał działać. Próbowałem wielu pomysłów, wgrałem najnowszy BIOS, sterowniki, czyściłem system ccleanerem, sweeperem, jetem. O system dbam, mam też Kasperskiego, przeszukałem tez dysk w poszukiwaniu wirusów kilkoma pakietami bezpieczeństwa, ale żaden nic nie wykrył. W tej chwili mam te gry (wszystkie są oryginalne), no i jeszcze steamowe jak DuesEx HR czy Kings of Bounty, ale tam także bez problemów.