Ja to rozumiem tak:
Płacisz 90 groszy i masz za to domenę na rok. W tym czasie twój serwer się rozrasta i zdobywasz popularność w sieci. Po upływie roku musisz przedłużyć umowę żeby ocalić to co już udało ci się zbudować. Chcesz przedłużyć umowę a tu oni wyskakują ci z ceną 100 zł za domenę .pl. (
klik)Ale ten 1 rok masz ją tylko za 90 groszy i jeśli uda ci się odpowiednio wypromować stronę i zdobyć userów to strona (forum) powinna bez problemu zarobić na hosting i domenę. Możesz także wtedy zwrócić się do jakiegoś serwisu (np. mocny.com albo podobny) z prośbą o sponsoring i jeśli twój wniosek zostanie przyjęty problem domeny i hostingu przestanie istnieć. Jeśli nadal się boisz możesz wykupić sobie domenę np. .info (ale .com też są tam tanie tylko 2 dychy) np. na ovh.org. Nie odnalazłem już cennika za przełuzenie umów na OVH, przypuszczam, że tam stawki są stąłe lecz mozesz zawsze o to spytać mailem (bardzo przyjazny serwis obsługi klienta, szybka pomoc).
Osobiście nigdy nie transferowałem domeny ale może niezłym rozwiązaniem było by kupić domenę .pl na nazwa.pl a potem przetransferować ją do innego operatora. Bo 100 zeta to strasznie drogo - na ovh musiał byś zapłacić tylko 66 zeta. Ale to trzeba by poczytać dobrze regulaminy i o ile dobrze myśle trzeba trche kasy zapłacić za pzetransferowanie domeny - ale to w większośći moje przypuszczenia.
EDIT: Jeśli kto ktokolwiek uzna ten ten post za OT proszę o info na PW to chętnie go skasuje. Ja tylko staram sie pomóc.
Autor postu otrzymał pochwałę