przez pampalini 02 Lis 2011, 18:26
Wielkie dzieki za pomoc i te linki - strona ta zawiera bardzo duzo przydatnych informacji. Nie miałem pojecia, ze mozna za darmo odbierac az 15 kanałów, dlatego zastanawiam sie czy nie zrezygnowac z kablówki u siebie w domu, place 10 zł za 7 kanałów, wiec tuner i antena po roku by sie zwrócily, a miałbym wiecej programów, tuner za 1,5 roku tez przeciez musiałbym kupic, bo w domu tez mam jeszcze kineskopowy.
Co do tych mapek i odległosci od nadajników - miejscowosc, do której jest mi potrzebna, lezy w poblizu Kocka, wiec jest ok 40 km od nadajnika Deblin/Ryki oraz w drugą stronę ok 45 km od nadajnika w Lublinie (czy moc promieniowania nadajnika ma jakies znaczenie, bo w Deblinie jest 20, a w Lublinie 100?). Na chwilę obecną jest dostepny drugi MUX według tych mapek. Jaką antene wiec wybrac, jakie parametry, aby w miare dobrze odbierała? Najlepiej, aby była to antena pokojowa, a nie jakas co sie na dachu instaluje czy w podobnych miejscach.
Co sie zas tyczy tunera - poza odbieraniem programów, do niczego mi nie bedzie słuzył, zadnego centrum multimedialnego nie potrzebuje, wiec moze Ten Ferguson 55 bedzie dobry, jak wg Ciebie? Albo którys z tych WIWA tez z nizszymi oznaczeniami, bo i tak bedzie do starszego kineskopowca telewizora. Zadnych fanaberii, aby tylko dobrze odbierał i bede zadowolony.
Jeszcze jedno - czy tuner ma wbudowany jakas antene/łapacz sygnału, nawet słabą? Gdybym kupował tez tuner do siebie do domu, to jaka antena mi wystarczy skoro nadajnik jest u mnie w miescie?