pomysłu_brak napisał(a):w instrukcji plytki jest ze obslugoje 400MHz wraz z dualem co co powinno dac w sumie 6,4GB/s , przy tych ustawienach co mam teraz mam 5,4GB/s.
Zapomnij o dualu w płytach z socketem A. To porażka totalna! Wzrost wydajności pamięci bez duala i z Dual-RAM to tylko 3-5%. Co innego na platformach intelowskich... Tam już ładnie pośmigasz z dualem.
pomysłu_brak napisał(a):pamiec mam 2x256Mb po 400MHz kazda, w biosie tez jest mozliwosc ustawienia taktowania na 200 i z tego wnioskoje ze plytka obslugoje takie czestotliwosci.
To ustaw na 200MHz (efektywnie 400). Ale wyłącz dual. Ustaw w biosie timingi na auto, oraz o ile masz opcję (nie pamiętam nazwy) na by SPD. i popatrz, co się bedzie dziać.
pomysłu_brak napisał(a):zrobilem test - z pamiecia wsadzona tam gdzie dual nie dziala przy ustawieniu 200(bez duala 200 dziala), oraz przy wlaczonym dualu i ustawieniu taktowania na 166, wyszlo ze przy dualu i 166 pamiec jest troche szybsza, dlatego chcialbym zebym mogl ustawic pammiec na wykozystanie 400MHz wraz z wlaczonym dualem.
tak jak pisałem... Olej dual-ram. Naprawdę nie zauważysz różnicy w działaniu pamięci.
Wtedy pamiątki będą śmigały nie z 166 lecz 200MHz (bez duala) to wydanościowo będzie o wiele lepiej.
pomysłu_brak napisał(a):A i jeszcze jedno probowalem z jedna koscia w kazdym z trzech slotow przy ustawieniu 200, w master dual-channel Slot system nie chcial sie uruchomic (wyskakuje niebieskie okienko ale tak szybko znika ze nie moge nic przeczytac, cczy jest jakis posob zatrzymania niebieskich okienek na tyle na ile sie chce?), przy pozostalych dwoch ktore nie dotycza duala system sie uruchamial.
W systemie XP kliknijprawym klawiszem myszki na
Mój komputer
właściwości
Zaawansowane
Uruchamianie i odzyskiwanie
ustawieniaI wyłącz:
Automatycznie uruchom ponownie.
Wtedy BSOD (blue screen) będzie "na stałe"...
pomysłu_brak napisał(a):przepostowosc moze zostac zwiekszona nawet dwukrotnie , zeby aktywowac dual channel
Nie prawda! Znów będę pisać, że dual w konfiguracjach z prockami AMDkach to porażka...