W jednym temacie pisalem ze z serwisu zamiast gigabajta dostaje ta plyte co w temacie. Mam takie pytanie. Poprzednia plyta Gigabyte GA-8IPE775-G Intel 865PE miala fajna funkcje w biose od sterowania predkoscia wentylatora CPU. Bylo kilka mozliwosci jak pamietam od napiecia, temperatury, i auto. Najlepsza opcja bylo auto gdyz w stresie max obroty wynosily 1300-1400 a temepratura nie roznily sie niczym gdy ustawialo sie inna opcje aby predkosc Pentagrama osoiagala max obrotow czyli ok 2100 (caly miedziany najwiekszy model 100 czy 120 juz nie pamietam). W windowsie pdoczas normalnej pracy (Surfowanie po necie, ogladanie filmow, sluchanie muzyki) obroty wynosili od 800 do 900. Obroty wzrastaly wraz z uzyciem ale nigdy nie przekraczaly 1400. Teraz mam tego asusa, asus na swej stronie chwali sie technologia Technologia ASUS Q-Fan " Ta unikalna technologia w sposób inteligentny automatycznie dobiera prędkości obrotowe wentylatorów chłodzących CPU zgodnie z aktualną temperaturą i obciążeniem systemu, dzięki czemu użytkownik może pracować w otoczeniu, w którym brak jest zakłóceń a poziom hałasu jest minimalny. " NO i niestety to u mnie nie dziala. Pentagrama mam podlaczonego bezposrednio do gniazda od wentylatora CPU (bez regulatora, z regulatorem tez probowalem i bylo to samo). W biose jest opcja od tego Q-fan, mozna ja wlaczyc poczym wyskakuje opcja auto, i 90,80,70% itd a nizej temperatura. NIezaleznie od ustawien pentagram pracuje na maxymalnych obrotach. Probowalem kilku rozwiazac i ciagle to samo. Podejrzewam ze ta opcja w tym asusie jest tylko do stanadrowych colerow dostarczanych weraz z prockiem. Gdyz one sa 4 pinowe a pengatram 3. I moze dlatego tak sie dzieje. Ale to sa tylko moje domysly po 3 h roznych testow, proboach itp (programowo tez probowalm). Prosze Was o jakies rady wskazowki, mzoe ktso ma ta plyte i wiec co trzeba i jak poustawiac. Bo dla mnie asus pod tym wzgledem ma baardzo duzy minus wrecz fatalne rozwiazanie tego Q-fana (inne opcje sa ok). Ale to moja ocena po tych doswiadczeniach. Akutalnie entagram pracuje na regulatorze ustawionyn ma minimum czyli ok 1200 obrotow. Na windowsa to za duzo a na gry i bardziej wymagajace obliczenia to jest ciupenke za malo. A roznica w slyszalnosci go miedzy 800 a 1200 jest baardzo zauwazalna. Przynajmniej dla mnie bo mam wyczulony sluch