Rozglądaj się za takim,który ma dobrą optykę... najlepiej firmy typowo fotograficznej,bo z reguły mają najlepszą optykę(canon,olympus,kodak,minolta). Nie patrz na zoom cyfrowy.,bo to niepotrzebny bajer.Najważniejszy jest zoom optyczny,to on świadczy o jakości soczewek i nie pogarsza jakości tak jak cyfrowy (optyczny np. 3x do 6x).Przydaje się też wizjer optyczny (przy dużym słońcu na wyświetlaczu nic nie widać,a często dzięki temu ekranik można też wyłączyć w celu oszczędzania energii ,i pstrykać z wizjera). Ja mam olympusa D-595 zoom ,i foty wychodzą extra,ma on ręczny balans bieli i dobór parametrów expozycji i czasów przysłony,co nie jest zbyt częste w aparatach poniżej 1000zł.(oczywiście ręczne ustawienia,to tylko jak zechcesz,na początku i tak będziesz pstrykał na automatycznych programach)Tryb nocny ma bardzo dobry... ogólnie polecam. Mam akumulatorki 2300 pojemności i kartę XD 512MB olympusa z funkcją panoramy... ogólnie jestem zadowolony z wyboru.. ale oczywiście sam musisz zdecydować
Mała próbka mojego aparatu(ustawienia nie były na maxa):
PS. jak te fotki sprawią problem z ładowaniem strony,to usunę ,tylko proszę o info na pw