Wybrałem taki zestaw jak powyżej. Ma być do wszystkiego. Wiem, że nie ma czegoś takiego, ale chodzi o to, żeby poradził sobie z grami jak i zwykłą pracą jednak nie musi osiągać najlepszych osiągów w jednym i drugim. Myślę, że udało mi się złożyć solidny zestaw i w miarę zrównoważony. Ma być też cichy. Co do chłodzenia mam wątpliwości i w sumie czekam na jakieś propozycje, sugestie i rady, bo uważam, ze można coś lepszego kupić w tej cenie.
Obudowa i zasilacz właściwie nie podchodzą negocjacjom. Chyba, że ktoś dobrze uzasadni dlaczego nie to, a coś innego. Na tym oszczędzać nie mam zamiaru! Płyta główna chyba najlepsza w swojej klasie. Oczywiście procesor z socket'em 1150. Ma być cicho i wydajnie. Do grafiki mam tylko zastrzeżenie, żeby była 256 bitowa i oczywiście nie może to być żaden kastrat typu trylion GB, a taktowanie mizerne. Kojarzy mi się to wtedy z przepychaniem arbuza przez dziurę od klucza. Wybrałem chipset AMD, ponieważ płyta wspiera CrossFireX, a komputer będzie poddawany modernizacją w przyszłości, więc być może, że taki układ tam zagości. Procesor może nie najmocniejszy, ale po mojemu wystarczający. Z doświadczenia wiem, że lepiej włożyć lepszą grafikę niż procesor, bo bardziej procesor graficzny będzie potrzebny w grach. Do normalnego użytkowania wystarczy i3. Proszę o wasze sugestie. Nawet słowa typu dobry zestaw będą cenę, ale proszę w takim razie o uzasadnienie co wam się podoba, albo co byście zmienili. Może nie na lepsze, albo gorsze, a po prostu inne.
Podaje nazwę zestawu dla potomnych, bo z zapisanych koszyków powyżej już śladu nie ma.
http://www.morele.net/inventory/info/f3iZSP/
Chłodzenie CPU Zalman CNPS11X EXTREME 186 zł
Wybrane bardziej na chybił trafił niż świadomy wybór.
Pamięć Good Ram DDR3 8 GB 1333MHZ GR1333D364L9/8G 265 zł
Myślę, że tyle na początek wystarczy, a wraz z dozbieraniem gotówki są jeszcze 3 wolne sloty.
Dysk Seagate Dysk Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST1000DM003) 214 zł
Karta graficzna Gigabyte Radeon HD7850 2048MB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP PCI-E (975/4800) (wer.OC - OverClock) (GV-R785OC-2GD) 646 zł
Według mnie bardzo dobra karta graficzna w swej cenie.
Płyta główna ASRock Z87 Pro4 /Z87/DDR3/SATA3/USB3/PCIE3.0/s1150/ATX - Z87 Pro4 372 zł
Najlepsza w swojej klasie z wieloma slotami na dodatkowe urządzenia peryferyjne.
Zasilacz Be Quiet! Pure Power L8 700W 80PLUS Bronze BN225 343 zł
Bardzo dobry zasilacz z konkretnym amperażem i z licznymi certyfikatami. Złego słowa nie można powiedzieć.
Obudowa Zalman Z3 PLUS mATX ATX USB 3.0 - czarna z oknem 169 zł
Procesor Intel Pentium G3420 (3M Cache, 3.20 GHz) BOX BX80646G3420 237 zł
Koszt całkowity to 2432 zł. Budżet to 2400 zł jak widać z lekkim wahnięciem.