3. Towar, który kupiłem wczoraj w sklepie przestał mi się podobać, stwierdziłem, że jest mi nie potrzebny, chciałbym oddać do sklepu, ale sklep nie chce przyjąć?
Obowiązujące obecnie uregulowania prawne nie dają możliwości zwrotu towaru pełnowartościowego zakupionego w siedzibie przedsiębiorcy (sklepie). Przyjęcie zwrotu nieużywanego towaru lub jego wymiana na inny jest dobrą wolą sprzedawcy. Zawsze warto robiąc zakupy umówić się ze sprzedawcą czy ewentualnie przyjmie zwrot towaru gdy w domu okaże się, ze zakupiliśmy nieodpowiedni rozmiar, kolor, itd. itd. Tylko trzeba przypilnować by sprzedawca odnotował swoją zgodę na paragonie.
Pracuje w sklepie , miałem kilku klientów którzy mnie straszyli UOKIK ponieważ nie przyjąłem zwrotu pełnowartościowego towaru. Zawsze była gadka "bo Ja mam prawo oddać w ciągu 7 dni" ale tak niestety nie jest. Grozili sądem itp a jeden nawet twierdził ze ma szwagra w BOR i mnie załatwi

Oczywiście dużo rzeczy wymieniałem bądź robiłem korektę ale to zależało od podejścia klienta. Więc postaraj się dogadać ze sprzedawcą to może Ci wymieni albo odda kasę.