Czas leci, a mój poczciwy Asus niechybnie się starzeje. Potrzebuję świeżości i mocy. Z początku myślałem, że kupię laptopa, ale nie zrobili jeszcze takiego, który byłby dla mnie idealny. Myślę, że to dobry okres na zakup kompa. Zrobiłem małe rozpoznanie tu na forum, poczytałem też jakieś testy. Niestety nie mam czasu na jakieś dokładne analizy. Mam nadzieję, że mi pomożecie

Chciałbym się zmieścić w 3000zł, ale cel jest taki, żeby wszystkie komponenty miały najlepszy stosunek cena/jakość.
Możecie podawać byle jakie linki, ale kompa będę składał w Proline (chyba że czegoś nie będzie to wtedy znajdę w sieci).
ROzpisałem się dość mocno - liczę na takie same odpowiedzi

Intel Core i5-2500K
komentarz zbędny... chyba że jest jakaś alternatywna na AMD?
no i przyda się też jakieś chłodzenie, ale tak do 100zł
Plyta główna
I tu mam spory dylemat. NIE chcę drogiej płyty. Intel co rok zmienia podstawki, więć IMO głupotą jest kupować coś >600zł. Choć 6 stów to już maks. Nie muszę mieć 50 sekcji zasilania, ale nie może to być też Aszrot. Gdzieś widziałem jakiegoś MSI za około 475zl, tylko że gubię się już w modelach. Ma pozwolić na OC tak do 3,6-8GHz, jeden slot PCI-Ex16, mile widziane EFI.
Ramiacze 2x2GB Goodrama
tanie to jak barszcz (140zł) więc biorę
Samsung SpinPoint F3 1 TB
I tu mam pytanie odnośnie RAIDa. Gdybym kupił 2 takie dyski, da radę połączyć w coś takiego -> http://pl.wikipedia.org/wiki/RAID#Matrix_RAID

Spawara DVD - byle jaka
GTX 460
Ofc poczekam na testy 560, ale chyba będzie za droga. Nie jestem maniakiem gier, nie potrzebuję full ustawień (grał będę na rozdziałce 1680x1050) więc 460 styknie. Tylko od kogo? Czytałem że Gigabyte jest bardzo awaryjny. Stąd skłaniałbym się ku MSI Cyclone albo Hawk. Różnica między nimi to 75 zł, warto dołożyć?
Jakaś alternatywa ze stajni Radków? Czy Physx w tym 460 rzeczywiśćie coś daje?
Zasiłka
Mam dwa typy. Seasonic M12II-620 i Be quiet! Straight Power CM E7-CM-580W. Ceny podobne.
Chyba ten drugi lepszy - dłuższe kable, bardziej cichy... Moc styka, prawda?
Obudowa
Chciałbym, żeby była dość duża (ale nie za bardzo), z zasilaczem na dole. Musi koniecznie mieć metalowy front, jak najmniej plastiku. Porty USB i przyciski wolałbym na górze. W oko wpadły mi Gladius 800 i Cooller Master 692 Lite. Cena podobna.
CM dużo większy, cięższy, chyba lepiej wykonany. Pytanie, czy wykorzystam tę przestrzeń? W Gladiusie można wyciągnąć zbędny koszyk na dyski, ma też jakieś filtry przeciwkurzowe. Chyba jedyna wada to cienkie blachy (nie przeszkadza mi to, byleby się nie telepała na podłodze) i ten 'panel' na napęd - trzeba z niego korzystać?