Moja E51 zdecydowanie już mi się znudziła, planuję więc wymienić ją na coś innego. Robiłem już wstępne rozeznanie, jednak nadal mam duży problem z wyborem. Moje wymagania:
- jakiś rozsądny system operacyjny (biorę pod uwagę Androida, mniej chętnie Symbiana bądź iOS - WM natomiast niekoniecznie)
- ekran dotykowy
- mile widziana fizyczna QWERTY, jednak jeśli telefon będzie miał rozsądny ekran na którym będzie wygodnie używało się klawiatury ekranowej - też nie pogardzę
- Wi-Fi i 3G
- dobrze by było gdyby miał GPS
- aparat - nie musi być rewelacyjny, w sumie wystarczy, by robił dosyć czytelne zdjęcia tekstu
- dobra jakość wykonania
- dobra jakość dźwięku - jako, że ta w E51 mi wystarczała, wystarczy, by nie była gorsza

Oczywiście może być używany.
To chyba tyle - jeśli coś sobie jeszcze przypomnę, to uzupełnię post.
Póki co pod uwagę brałem:
- HTC (Era/T-Mobile) G1 - ma wszystko co wyżej + QWERTY (podobno wygodne), tylko wygląd prawdę mówiąc nie powala, ponadto nie wiem jak z jakością dźwięku, no i tylko 65K kolorów - czy jest to mocno odczuwalne? I niestety jest to już trochę stary model, którego specyfikacja jest jednak gorsza niż innych, trochę nowszych.
- HTC Hero - wszystko fajnie, dobry aparat, mini jack itp., brak tylko QWERTY (mówi się jednak, że ekranowa daje radę), wydaje mi się też, że to skrzywienie obudowy na dole trochę by mnie irytowało. Naczytałem się też o wielu przypadkach tracenia czułości na dotyk w niektórych miejscach ekranu, co skutecznie mnie zniechęciło
- iPhone 3G - jeszcze miesiąc temu na pewno bym o nim nie pomyślał, jednak stwierdziłem, że po jailbreaku nie jest taki zły. Za 700zł bądź trochę więcej powinienem już na Allegro go dostać, nie wiem jednak czy soft nie jest zbyt... ograniczony? jak dla mnie. Poza tym ma oczywiście różne wady.
Proszę o ocenę moich propozycji i ewentualne przedstawienie swoich. Proszę, nie utwierdzajcie mnie w przekonaniu, że nie ma dzisiaj odpowiedniego dla mnie telefonu