przez reckomar 14 Lut 2007, 11:24
Powiem tyle, chcesz sie nauczyć bronić, to szybko jakieś podstawy da ci boks, i równolegle kick-boxing,sam sie w to kiedyś bawiłem dosyć długo , i było ok.
Ale nie spodziewaj cie cudów w rok .Proponuję równolegle zakup rękawic bokserskich,i sparingi z kolegami. Boks sam bez stylu "kopanego" jest ok, bo uczy uników,i zachowań w realnej walce(wbrew pozorom),i , ale ogranicza... wiec kopnąć też trzeba sie nauczyć. Trenowałem też Kyokushin Karate przez rok , i bushido shotokan 2 lata,czepiłem o thai boks. I jakbym miał teraz wybierać coś do szybkiego nauczenia sie co i jak , to wybrał bym to co opisałem na początku ... moi dwaj bracia poszli zresztą tą samą drogą , i co? ... i 2-3 dersików średniaczków,to na miękko ,na deser.
Apropo obaw o to na kogo trafisz na treningach ,to wynika to z braku doświadczenia. Każdy normalny trener wie co robi , i nie dopuszcza przecież do masakry... spokojnie wiec.I przecież nie możesz traktować ludzi z treningu jak dresów z pod bloku... bez przesady.Rada końcowa: jak sie okaże ,że trener to głupek bo nie panuje nad grupą,i wyżywa sie przesadnie nad uczniami ,to znaczy,że to amatorstwo i nie zostawaj w takim klubie.Poproś trenera... zapytaj,czy możesz przyjść na początek na jedną lekcje,za którą oczywiście zapłacisz... zobaczysz co i jak .Boks proponuję przy prawdziwym klubie,jak trenujesz dla siebie to coś tam płacisz,ale masz kontakt z prawdziwymi trenerami i zawodnikami... a jakbyś walczył w zawodach ,dla klubu, to wtedy przeważnie treningi są free. I tak musisz sie sam wybrać na pare rodzajów sztuk walki i zobaczyć co ci pasuje, bo każdemu pasuje co innego,wiec na forum tego nie rozstrzygniesz.Aby to dało jakieś efekty musi ci sie spodobać,musisz sie w tym czuć dobrze i pewnie.
Zasiejesz myśl, zbierzesz działanie. Działanie zaowocuje nawykiem, a ten da plon w postaci charakteru. Charakter jest ziarnem,...z którego wykiełkuje twoje
przeznaczenie... życie jest po to żeby się nim cieszyć! KUR** ZA WSZELKĄ CENĘ! I PAMIĘTAJ !,że obok chwil, które można przeżyć się nie przebiega!!!