posiadam nissana Primere z 99 roku P11- 120 , 2.0 Benzyna , problem jest tego typu że od dnia kiedy go kupiłem miał b. twarde sprzęgło. Aczkolwiek biegi wchodziły bez problemu , mechanik poinformował mnie że sprzęgło musi być twarde ze względu na duży silnik i sprzęgło na lince, więc z czasem się człowiek przyzwyczaił po przejechaniu 6 tys km. mam problem ze skrzynią podczas jazdy mam czasem problem z wbiciem biegu od dwóch dni jest to dwójka podczas próby wbicia czuje jakby nie wchodziła prawidłowo, jakby się zębatki ocierały, podczas parkowania jest to wsteczny jak i jedynka. Aczkolwiek przy zgaszonym silniku z sprzęgłem/ bez sprzęgła biegi wchodzą bez najmniejszego problemu, przy próbach w różnych okolicznościach zero problemu. Największym problemem jest wsteczny, podczas uruchomionego silnika i próby wbicia wstecznego słyszę jak zacierają się dosłownie zębatki. Muszę wyłączyć silnik wbić i dopiero uruchomić

Czy mogę jakoś się upewnić że to jest sprzęgło a nie skrzynia, czy tylko po oddaniu do mechanika i zdjęcia skrzyni ?