http://www.tutorialized.com/tutorial/Photoshop-Matrix-Text-Effect/531
prosze niech ktos mi prztlumaczy ten tutorial bo ja cos nie moge go zrozumiec
podkreslam to nie praca domowa po prostu moja prosba
szpak00 napisał(a):lemoniady domowej roboty
Otwórz nowy dokument o wielkości jaką chcesz. To jest szybka i prosta część.. dodanie fajnego, spadającego napisu..
Upewnij sie że twoje tło jest Białe, naciśnij "D" na klawiaturze by zresetować kolory. Teraz Idź do Filtr > Textura > Ziarno, i użyj ustawień:
Natęrzenie=100, Kontrast=100, Rodzaj Ziarna=Pionowe.
Następnie idź do Filtr > Artystyczne > Blask Neonu i użyj ustawień:
Wielkość Blasku=5, Jasność Blasku=20 i użyj koloru zielonego.
Kolory mogą wyglądać dziwnie, ale uwierz mi, wkrótce będzie wyglądać dobrze! Poprostu idź do Filtr > Stylizacja > Żarzące się krawędzie i uzyj ustawień:
Szerokość krawędzi=1 Jasność krawędzi=5 Gładkość=1
Teraz zmień kolory idąc do Obrazek > Dopasuj >> Barwa/Nasycenie,
upewniając sie że koloryzacja jest sprawdzona i teraz zmień kolory na Ciemny (Nieostry) Zielony.
Teraz dodaj "spadający efekt". Obróć obszar roboczy idąc w:
Obrazek > Obróć obszar roboczy > 90° CW (nie wiem co znaczy CW ale domyślam sie że W to West więc obróć z lewo).
Prawy klik myszą na warstwie i zaznacz Powiel Warstwe (jak pokazane).
Zaznacz Warstwę Tła i idź do Filtr > Stylizacja > Wiatr i sprawdź Metoda=Podmuch i Kierunek=Z lewej. Wciśnij [OK]
Zaznacz warstwę bez efektu wiatru (powina być tą na samej górze) i zmień krycie do około 55%. Obróć obszar roboczy z powrotem idąc do:
Obrazek > Obróć obszar roboczy > 90° CCW. (No idea co to znaczy ale moze Continue Circulating West? Czyli chyba znów w lewo - lub ewentualnie w prawo - trzeba eksperymantować).
Teraz dodamy fajny, główny tekst!
Zaznacz narzędzie Text i napisz text jaki chcesz mieć. użyj jasnozielonego koloru, prawie białego i upewnij sie że tekst ma czcionkę Times New Roman i ma DUŻĄ WIELKOŚĆ.
Zrasteryzuj text poprzez Warstwa > Rasteryzuj > Warstwa textowa.
Powiększ na tekście i czas na ścięcie go (Kardowanie chyba).
Zaznacz narzędzie Prostokątnego zaznaczania i zaznacz pixele tekstu i przesuń je trochę by wyglądał jak text użyty do loga Matrixa.
Kiedy będziesz zadowolony z efektu, kliknij na narzędziu Kroplomierz i zaznacz kolor textu. Teraz użyj pędzla i wybierz twardy, kolisty pędzel oraz zrób go małym, teraz użyj pędzla kojarzył sie z logiem Matrixa.
Powiel warstwe z textem. Po czym zaznacz górną warstwe (na samej górze).
Idź do: Warstwa > Styl warstwy > Blask Zewnętrzny.
Zmień Tryb mieszania na Zwykły i użyj ustawień:
Krycie=100, Szum=0, Kolor=#2EA558, Rozszerzenie=15%, Wielkość=15px, Zakres=50, Trzęsienie=0.
Idź do Nałożenie koloru i zmień kolor na jasnozielony, prawie biały. ja użyłem #ECFFEA, z kryciem=100. Kliknij [OK].
Teraz zaznacz Warstwę z textem co nie ma na sobie żadnego efektu. Idź do Filtr > Rozmycie > Rozmycie gaussowskie. Ustaw kąt na 0 i promień na 250 pixeli. Kliknij [OK].
Powiel dwa razy warstwę z rozmyciem gaussowskim. Teraz połacz trzy warstwy z rozmyciem zaznaczając tą na górze i idąc do Warstwa > Połącz w dół, następnie powtórz to jeszcze raz.
By zmienić kolor rozmycia idź do Warstwa > Styl warstwy > Nałożenie koloru.
Zmień kolor na zielony, ja użyłem #4BB658.Kliknij [OK]
Właśnie skończyłeś swój własny matrixowy styl pisania!!
fluid napisał(a):ja sie powaznie pytac bo za darmo to teraz nawet zona dupy nie daje
Wariat napisał(a):goglarce poszukać polskiego tutka :>
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 22 gości