Megapiksele to wcale nie są najważniejsze, powiedziałbym ,że nie grają znaczącej roli, to taki chwyt marketingowy ,jak ktoś się niezna na aparatach to kupi cyfrówkę z jak największą ilością pikseli, a to się przydaje jedynie ,jeśli wywołujesz zdjęcia. Możesz sobie wywołać na większym formacie i będzie git. (Minolta Z10 wygląda jak zabawka dla dzieci, ma tylko 3mln pikseli ,ale jak się umie to robi naprawdę super zdjęcia). Zoom optyczny to dla mnie podstawa ,ja mam 12X. Cyfrowy to cenzura ,więc niewarto na niego zwracać uwagi. Stabilizator jest przydatny ,więc najlepiej kupić aparat z stabilizatorem. Niewiem co byś chciał robić ,ale dla mnie chyba najważniejszą sprawą jest dobre macro (zdjęcia z małej odległości). Możesz oczywiście dokupić konwerter co wzmocni macro.
Kompaktów bym niepolecał ,bo jakoś zdjęć pozostawia wiele do życzenia, chyba ,że byś chciał brać go na jakieś dyskoteki. To ma być Aparat ,a nie bryloczek do kluczy. Podstawą są także opjce manualne, jeśli aparat robi tylko zdjęcia auto, to niewarto go brać (chyba ,że średnia jakość Cię zadowala

). Niewiem jak tam sprawa filmów u Ciebie wygląda, czy chcesz je czy nie. Jeśli tak ,to sprawdzaj ,czy aparat odtwarza dźwięk z aparatu przy puszczaniu filmiku. W dużych aparatach niema problemu z dopasowaniem tulejki ,czy jakichkolwiek szkieł (UV itp). Wielkość wyświetlacza też nie nie jest zbyt ważna ,więc się nie kieruj tym. Osobiście posiadam MInoltę Z3 (4mln pikseli, 12Xoptyk, 4Xcyfrowy, macro od 3cm ,super macro od 1, telekonwerter do macro Raynox MSN 200, antishake). Antishake jest raczej słaby u mnie ,ale oj widać różnicę jak się robi zdjęcia na 12Xzoom optyczny bez AS i Z
Mam nadzieje ,że trochę pomogłem. Życze udanego zakupu!!!
Ps: zwróć też uwagę jak Ci leży w dłoni, jak się naciska przyciski ,przekręca pokrętła. Aparat ma robić dobre zdjęcia ,ale też ma być wygodny w obsłudze. Sprawdź jak się otwiera klapka na baterie, wszystko co możesz ,bo później może być za późno

Sprzęt: Athlon 2x3600+ (oc na 2x2,3Ghz), 2x1GB DDR2 DUAL GOOD RAM, 250GB Seagate, GF8600GT 600/1600 Palit Sonic, Abit Kn9 Nforce4, monitor 17', myszka optyczna a4tech opto 429, klawiatura hama.
<<<By Kwic>>>