faraonik napisał(a):czy to prawda że w takiej sytuacji mogę zapłacic kare 3300zł jeśli tak to pomózcie mi jak wyjśc z tej opresji gdyby okazało się że musze płacić
Jeśli przy sobie nie miałeś dowodu wpłaty OC na miejscu zdarzenia -> zostaniesz ukarany (nie ważne, czy Ty spowodowałeś kolizję), czy ktoś inny.
Musisz mieć wszelkie "papiery" dotyczące samochodu i uprawnień a w szczególności:
- dowód rejestracyyjny
- prawo jazdy
- dowód zawarcia ubezpieczenia OC (AC nie musisz pokazywać)
I teraz jeśli nie miałeś przy sobie jednego z powyższych -> niestety kara!
A tu paragraf: Art.132 ust1 punkt 6 ustawy o prawo o rucho drogowym:
Art. 132. 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:
.....
6) nieokazania przez kierującego dokumentu stwierdzającego zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub nieokazania dokumentu stwierdzającego opłacenie składki tego ubezpieczenia,
Ale:
Art. 133. 1.
W przypadku określonym w art. 132 ust. 1 pkt 6 odpowiedni organ Policji zwraca zatrzymany dokument po przedstawieniu dokumentu stwierdzającego zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub stwierdzającego opłacenie składki tego ubezpieczenia.
Oraz to: Kodeks wykroczeń (art.95):
Art. 95. Kto prowadzi na drodze publicznej pojazd, nie mając przy sobie wymaganych dokumentów,
podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany.
ale:
Art. 1. § 1. Odpowiedzialności za wykroczenie podlega ten tylko, kto popełnia czyn społecznie szkodliwy, zabroniony przez ustawę obowiązującą w czasie jego popełnienia pod groźbą kary aresztu, ograniczenia wolności, grzywny do 5.000 złotych lub nagany.
Więc sam widzisz... Wszystko zależy od interpretacji (nie jestem prawnikiem)...