Posiedzialem chwilke w necie i na stronce pewnego sklepu zlozylem nastepujacy sprzet :
- Procesor: AMD Athlon 64 X2 4000+ BOX (AM2) 0.065u 65W Brisbane
Płyta główna: Asus M2N, nForce 430, DualDDR2-800, SATA2, RAID, GBLAN, ATX
Pamięci: DDR2 2048MB 667MHz Geil Ultra (2x 1024MB, DualDDR2, CL3)
Dysk twardy: Samsung 250 GB, SATA/300, 8MB, NCQ
Nagrywarka: Asus DRW-1814 DVD±R 18x, DVD+RW 8x, CD-RW 32x, DVD+R DL 8x, DVD-RAM
BOX Black SATA
Karta dźwięk.: High Definition Audio (zintegrowany/a)
Karta sieciowa: Tak (zintegrowany/a)
Karta graficzna:
Radeon X1950Pro PowerColor 512MB DDR3, 2xDVI, PCI-E 600/1300
Obudowa:
ModeCom Feel 307 Srebrna (bez zasilacza)
Inne dodatki:
Zasilacz do obudowy ATX 500W ModeCom FEEL III - 500ATX (Fan 120mm, PFC)
Cena owego zestawu wynosi okolo 1750 zl (klawiatura/mysz/monitor CRT 17` mam ze starego sprzetu), jednak mam pare dylematow.
Chce aby na tym kompie chodzily najnowsze gierki (Crysis,TES IV Oblivion- no to moze nie najnowsza giera, ale grafe ma ;P, Gothic 3) w miare przyzwoicie. Nie zalezy mi na rozdzielczosci 1600x1200, AAx4 AFx16 , ale zeby gry chodzily stabilnie w rozdzielczosci 1024x768, bez AA lub AAx2 (bo i tak na pierwszy rzut oka nie widac jakis tam masakrycznych roznic), na dobrych detalach. Wiec mam pierwszy dylemat do karty graficznej... Czy zamiast tego Radona nie lepiej kupic GF8600 GTS, "troche" drozszego 256 MB i do tego z szyna 128 Bitowa (I tu mama pytaine... Czy miedzy 128 a 256 Bitowa szyna jest duza roznica w ogolnej wydajnosci karty graficznej w grach?), ale obslugujacego DX 10. Patrzylem na rankingi tych dwoch kart i czasami ten GTs jest lepszy od Radka, jednakze minimalna roznica, gdy natomiast Radeon tez w niktorych grach wrecz dominowal nad GTS'em. Powodem tak dozej wlasnie roznicy w wydajnosci tego GTS'a jest jesgo 256 MB pamiec na 128 MB szynie (tak mi sie wydaje), a zeby dokladac kolejne paredziesiay zlotych zeby miec 512 MB GF chyba sie nie oplaca, bo i tak nie ma wersji z 256 Bitowa szyna. Jednakrze ta karta obsluguje DirectX'a 10, na ktorym mi zalezy (Crysis :> i inne gry "przysosci"), ale niewiem czy na cos zdaza mi sie te bajery skoro gra bedzie sie np przycinac

Widzialem tez recenzje swierzego ATI RADEON HD 3850, gdzie tworcy owego artykulu pisali ze karta w polsce bedzie dostepna w cenie od 550 zl, jednak nie znalazlem sklepu gdzie oferowali by ten produkt za taka cene, chociaz znalazlem jeden sklep w ktorym mieli karte o podobnej cenie (cosik kolo 580 zl), ale raz ze karta byla niedostepna, a dwa... to nie wiem przypadkiem czy to jest jakas "zuborzla" wersja tej karty, bo dla takiej wydajnosci jaka prezentowali tworcy artykulu warto by bylo przegiac ten moj budrzet na karte (mialo byc cos kolo 400-500 zl)

Jeli chodzi o reszte sprzetu to chyba znalazlem najlepsze optimum (pozadna wydajnosc za dosc przystepna cene). Procesor kosztowal 214 zl, tyle samo plyta glowna, RAM (2x1 GB) 205 zl, na nagrywarkach DVD w ogole sie nie znam

Na koniec.... Czy da sie zlozyc cosik lepszego nastawionego na GRY, za podobna cene (do 1800 zl). Bardzo prosilbym o rozwiazanie mojego dylematu z karta graficzna, moze jest jakas porzadna alternatywa do tych kart ktore prezentowalem.