chciałbym kupić nowego kompa. Budżet to 2500zł - max 3000żł. Wolałbym zmieścić się w pierwszej kwocie a ten zapas 5 stów zostawiam jeśli faktycznie okazałoby się, że dadzą one sporo.
Czego mi potrzeba:
płyta, procek, grafika, zasilacz, pamięci.
Kom służy mi głównie do gierczenia, a w drugiej połowie do pracy z grafiką 2D.
Krótko o tym co bym chciał:
procek: zdecydowanie Intel bo AMD'ki miałem już 2 i może się na nich nie zawiodłem, ale Intel może i droższy ale lepszy
płyta: nie mam tu wymagań co do marki. Przywiązałem się do Marki Asus (choć raz musiałem ją serwisować), słyszałem, że DFI robi fajne i tanie płytki. Na pewno nie będę podkręcał sprzętu. Poprzedni kupiłem z taką nadzieją, a jednak nie podkręcałem - nie bawię się w to.
Dobrze gdyby płyta miałą Wi Fi. Brat często wpada z laptopem i chce się podłączyć - nie mniej jeśli Wi Fi na płycuie to droższa sprawa niż jakaś karta lub urządzenie zewnętrzne - możemy zrezygnować (na dobra sprawe to nawet nie wiem czy karta Wi Fi na płycie może nadawać zcy tylko odbierać sygnał)
grafika: niektórzy powiedzą temat rzeka i zgodze się z tym. Chyba nikogo nie zaskoczę jeśli powiem, że chciałbym GeForce'a. Ponoć seria 8800 GT jest mozna, ale póki co dziwnie droga.
zasilacz: wiele osób lekceważy ten podzespół, a dla mnie jest on ważny. chciałbym aby mocy starczyło z lekkim zapasem. Dodam, że będą podpięte 2 dyski Sata i 1 Ata. Prócz tego z 4 urządzenia USB, karta muzyczna i to chyba tyle. Nie potrzebuje zasiłki z bajerami (odpinane kable, 5 wiatraków) niech będzie mocna i solidna
pamięci: zdecydowanie chciałbym 4 giga. 800 chyba starczą, bo szybsze są odpowiednio droższe.
PODSUMOWANIE
Chciałbym aby sprzęt był po prostu solidny. Nie potrzebuję robić zakupów pod względem marki bo to nie zawsze idzie w parze z jakością. Jeśli to możliwe, fajnie jeśli komp miałby jakieś perspektywy rozwoju, czyli modernizacji.
Czekam na wasze sugestie i propozycje - mam nadzieję, że wspólnymi siłąmi uda się wybrać jakąś fajną konfigurację.
[ Dodano: Dzisiaj o 10:49 ]
koledzy,
nie wierzę, że tak ciężko dobrać jakiś zestaw dla mnie,
bardzo proszę o jakieś propozycje