Mikou@j, a więc

Spoglądając na całą grę okiem laika bo bądz co bądz nie jestem wielkim fanem MMO, a najczęściej owe gry kończą u mnie się na end gejmie gdzie u niektórych się dopiero zaczyna, czy nudzą mnie po kilkudziesięciu lvlach, tutaj jest trochę inaczej...
Gra na samym starcie urzeka nas cudownym kreatorem postaci, chyba jednym z lepszych w grach MMO, po nim obieramy tak jakby ścieżke swoją historie (naszego bohatera) co odbije się w questach fabularnych itd.
Zaczynamy w danej lokacji rasowej i jazda. Do roboty jest sporo, naprawdę gra jak dla mnie powoduje, odciągnięcie nas od ścieżki fabularnej i robienie pobocznych zadań (które najczęściej opierają się na błachych czasami walecznych sprawach, od zbierania krowich kup, po walki z jakimiś najeżdzcami itd), najważniejsza i najlepsza moim zdaniem w tym tytule jest eksploracja, której jest pełno (odblokowywanie ciekawych widoków "visty" coś jak z AC, szukanie punktów, które nas interesują, oraz ciekawe widoczki i otoczenie, które jest prześliczne.
Najważniejszą jednak rzeczą są DYNAMICZNE Eventy, które pojawiają się tu i tam podczas naszej podróży eksploracji i co najważniejsze te eventy są dla wszystkich, każdy się może do nich dołączyć i tak jak AN mówiło, czasami widzisz w oddali palącą się wioskę co sygnalizuje tobie nagły event i możesz się do niego dołączyć (każdy tak naprawdę kto widzi to na serwerze w tym samym momencie może się dołączyć od tego zdarzenia - zyskuje się za to karme/expa i sławe.
Również prawdą jest to iż przykład wioski, kiedy podcas owego eventu wioska zostanie spalona, za jakiś czas pojawi się drugi event, które będzie już zadaniem odbicia owej wioski z rąk bandytów itd.
Graficznie przedstawia się b.ładnie, a muzyka jeśli ktoś ubustwiał, uwielbiał muzykę z GW1 tutaj będzie czuł się jak w domu.
Rozgrywka bo to jest tutaj chyba najważniejsze jest moim zdaniem b.dobra, skille jak i ich łączenie wygląda niesamowicie (mag stawia ściane ognia, a ja strzelając z strzelby przez nią dostaje pociski zapalające, bomba, skilli nie jest sporo, ale dużo jest łączenia ich (nie myślcie sobie, że zrobili coś jak w D3) ale po prostu jest ich mniej niż w GW1, choć i tak jest spory wybór w buildach i każdy może ładnie sobie dostosować postać.
Walka jest dynamiczna, nie podbiegasz do typa/moba i stoisz i się patrzysz jak cyferki lecą tylko ciągle musisz być w ruchu (przynajmniej inżynier tak ma) nawet są uniki, na które tracimy paski staminy prawie jak w grze akcji
PVP jest syte, na myśl przychodzi mi battlefield, gw1, trochę coda

, ale też czuć tą esencje MMO, całkiem inną postać przybiera World vs World vs World, gdzie na ogromnej (naprawdę ogromnej mapie) walczą 3 serwery, obwarowują się , odbijają zamki, zbierają surowce, budują fortyfikacje i walczą o dany teren jak w RTSie, każdy może mieć coś do roboty, jak już chyba wiecie, każdy startujący może od razu wkroczyć w świat PVP bez żadnego problemu bo lvl i statsy są podbijane do 80lvl. ale skill i gear jest taki jaki twoja potać ma na danym lvl, więc wątpie aby rzeczywisty 1 lvl (80) wygrał z rzeczywistym 80lvl (80 na pvp) xD, ale każdy znajdzie coś dla siebie do roboty, jak zbieranie surowców czy budowa maszyn, za co też jest exp i inne nagrody.
Ogólnie kilka rzeczy z community jeszcze nie działa, czy faktycznie niektórzy narzekają na głupkowate poboczne questy (jeśli ktoś nie lubi od zera do bohatera - jego problem) ja nie narzekam, że raz muszę pomagać farmerowi podlać kwiatki, a za chwile walczyć z gigantem, który obok jego farmy zrobił sobie przedstawienie.
Jak na razie jestem na plus i nie żałuje wydanej kasy oraz świetnie się bawie w eksplorowaniu świata, oraz z każdym kolejnym głównym questem fabularnym, zdaje mi się, że historia jest bardzo, ale ot bardzo ciekawa @_@.