Chciałbym za nie za duże pięniądzę ztuningować trochę moją "maszynę"
Jego aktualna specyfikacja:
Procesor: AMD Duron 1,2 Ghz
Karta Graficzna: nVidia GeForce 2 MX400 64MB
RAM: 512mb (niestety SDR )
Zasilacz: Codegen 350W ("czarna dziura" w moim kompie, z tego co wiem lepiej niczego nie zmieniać przed wymianą tego zasilacza i dlatego też mam zamiar go zmienić)
Tak więc.. Chciałbym zmienić kartę graficzną na jakąś 128 lub 256MB... Najlepiej jakiegoś GeForce'a. Znalazłem takie coś: Karta Graficzna GeForce FX5500
Czy będzie ona działać na tej płycie głównej? Nie chcę się bawić w aktualizację biosu itp.. Nie znam się na tym.. Uwaga - zapomniałem powiedzieć, że karta ma złącze AGP x4, ale z tego co wiem większość kart x8 jest kompatybilne z x4 (no chyba że piszę w opisie, że nie..)
Kolejna kwestia to zmiana procesora.. Wiem, że ciężko będzie coś lepszego znaleźć ale myślałem nad Duronem 1.6 Ghz np. takie coś:
Procesor AMD Duron 1.6Ghz
A może coś jednak z innej beczki - jakiegoś Athlona? Najbardziej chodzi mi o to, żebym mógł pograć w starsze gry.. Czy trzeba będzie zmieniać radiator na większy? Czy wystarczy?
Następna sprawa to zmiana pamięci ram - na ddr. Z tego co wiem karta obługuje max. 1 GB (w dwóch kościach po 512mb) Jakiej firmy? Tak żeby mi posłużyły kilka lat
Takie:
Pamięci RAM Kingston 1Gb (2x512MB)
Czy takie:
Pamięci RAM GoodRam 1Gb(2x512Mb)
Chociaż jednak z tymi kościami ram to jeszcze się wsztrzymam...
Next Question - Zasilacz..
Aktualny - Codegen 350W.. niestety
Na jaki zmienić, żeby pociągnął w/w kartę, kości ram, procesor? 350 wattowy wystarczy? Czy jakiś mocniejszy? Mam zasilacz 300 Wattowy ze starego kompa - może on by wystarczył?
No.. wreszczie dobrnąłem do końca.. Czekam na odpowiedzi.
Aha.. Jeszcze jedno - bardzo proszę o niepisanie postów typu - nie dokupił, nowszych części, tylko kup nowego kompa itp.. Gdyż to raczej nie wchodzi w grę z powodu braku środków.. A tak to po troszku po troszku i ulepszę kompa