ToServeAndProtect coś dla ciebie
OPROGRAMOWANIE
Na początku polecam zaopatrzyć się w komuniakator Psi. Ja do napisania tej instrukcji użyłem komunikatora PSI w wersji Pedrito który pobrać możesz na stronie Psi Pedrito. Po instalacji Psi, czy to w wersji zwykłej czy Pedrito przechodzimy do konfiguracji.
KONFIGURACJA
Po uruchomieniu Psi pojawi się nam okno dodawania konta, jeśli takowe nie wyskoczyło klikamy na menu (przycisk w lewym dolnym rogu), następnie z menu wybieramy Konfiguracja kont.
W oknie klikamy na Dodaj, pojawia się wtedy nowe okno. W tymże oknie w polu nazwa wpisujemy jakąkolwiek nazwę dla naszego konta, zaznaczamy pole “Utwórz nowe konto” i klikamy w przycisk Dodaj. Pojawia się nam kolejne okno w którym mamy do wypełnienia kilka pól.
W pole Jabber ID wpisujemy wybrany przez nas nick ‘ @ ‘ wybrany przez nas serwer. Innymi słowy wpisujemy coś w stylu maila,
nick@serwer.pl. Zapewne wielu z was zapyta jaki serwer tam wpisać. No cóż nie chciałbym tu za bardzo nikogo reklamować ale dla przykładu podam 3 serwery z których możecie skorzystać i które mają transport gg (2 pierwsze także tlen, nie wiem jak trzeci). Są to nerd.pl, chrome.pl i histeria.pl. Polecam odwiedzić strony serwerów bo można nieraz znaleźć tam informacje o dostępnych transportach itp.
Gdy już mamy wybrany serwer i uzupełnione pierwsze pole wypełniamy 2 kolejne tym samym wybranym przez nas hasłem. Serwer proxy możemy pominąć i odrazu przejść do działu Zaawansowane gdzie zaznaczamy pierwsze pole podpisane jako “Używaj szyfrowania SSL/TLS (zalecane). Po zaznaczeniu tego pola wszystkie nasze rozmowy są szyfrowane kluczem SSL/TLS. Zwiększa to bezpieczeństwo przy komunikacji. Także polecam tą opcje każdemu zaznaczyć.
Teraz klikamy Zarejestruj i czekamy na zwrócenie komunikatu o poprawnej rejestracji. Gdy już mamy konto logujemy się na nie (zmiana statusu na Dostępny) i z menu wybieramy Przeglądarka usług. Pojawiło nam się przed oczyma nowe okno w którym mamy wszystkie dostępne dla serwera usługi w tym najważniejsze GaduGadu Transport (w zależności od serwera może nazywać się np. Bramka GG). Klikamy prawym przyciskiem na GaduGadu Transport i wybieramy Rejestruj.
W nowo otwartym oknie wypełniamy wszystkie pola czyli podajemy swój numer gg, hasło, czy mamy być widoczni tylko dla znajomych itp.
Od teraz mamy GaduGadu pod jabberowym kontem. W niektórych przypadkach trzeba ręcznie przepisać listę ale można to sobie uprościć stosująć konwerter Chomika który z pliku listy kontaktów wykona nam listę dla jabberowego konta.
ZAKOŃCZENIE
Mając już skonfigurowane i w pełni działające konto jabber’a wraz z GG możemy go używać na telefonach komórkowych np. poprzez program Bombus, na PSP poprzez PSPJabber w przeglądarce internetowej poprzez Meebo. Na koniec musze powiedzieć o wadach takiego rozwiązania. Napewno tracimy możliwość wysyłania obrazków a także ich odbioru jeśli mówimy o GaduGadu, transport GG może się także rozłączyć niezależnie od tego czy serwer GG padł czy też nie (mnie zdarzyło się to 2 razy przez cały rok). Wszystkim życzę jednak by mieli z tym jak najmniejsze problemy i polecam powoli przesiadywać się na w pełni otwarty protokół XMPP/Jabber którego jestem zwolennikiem. Pozdrawiam!
albo inaczej
1. sciagamy AFKIM w wersji 3.1
2. pakuje go do GAME lub GAMEXX w zaleznosci od softu( zalecany z OE)
3. odpalamy AFKIM'a - sam nas poprosi o rejstracje na bitlbe.org wymyslamy sobie nik i haslo i lecimy dalej - jestesmy zarejstrowani...
4. wciskamy "SELECT" i przechodzimy do opcji Add acount
5. wybieramy Jabber
6. jesli juz mam konto z transportem to wipsujemy na przyklad:
janek@chrome.pl i haslo
7. AFKIM sie łaczy i mam juz swoje kontakty i mozemy gadac

Nigdy nie kłóć się z głupcem - ktoś mógłby nie zauważyć różnicy.