z tego co udało mi się dowiedzieć przeglądając forum to to, że dysk zewnętrzy podłączany przez port USB może być na stałe podłączony. Mam nowy dysk ADATA i mam co do dysku zewnętrznego dwa pytania a raczej dwie kwestie.
Pierwsza jest ważniejsza: Czy folder, który utworzę na dysku zewnętrznym mogę dedykować do pracy z programem ściągającym pliki? Załóżmy, że korzystam z uTorrent-a i chcę aby na bieżąco w czasie rzeczywistym ściągane pliki były zapisywane na tym zewnętrznym dysku, połączonym z komputerem przez USB. Czy nic nie grozi tak wykorzystywanemu dyskowi?
Drugie kwestia: Format zapisu (pracy) plików na moim dysku zewnętrznym to FAT32. Natomiast dysk w środku PC-ta zapisuje (przechowuje) pliki w systemie NTFS. Czy istnieje możliwość zmiany zapisu plików na dysku zewnętrznym na system plików NTFS? Czy jest to korzystne? Na chłopski rozum wydaje się, że tak bo może to zwiększać kompatybilność, spójność działania i może jakość i prędkości przesyłu między nimi. Jeśli uważacie że tak, to jak zmienić system FAT32 na NTFS? Ostatnia kwestia to czy korzystnie jest dysk zewnętrzny dzielić choćby na dwie partycje? Dysk ma 1TB. I jeśli tak to jak podzielić zewnętrzny dysk na partycje?
Ogólnie jak można zauważyć jestem zielony w tym temacie.
Z góry dziękuje za pomoc merytoryczna i proszę o radę.
Pozdrawiam