Płyta Główna - ASUS M2N-E SLI Socket AM2
Procesor - AMD Athlon x2 3600+ 2x2.0 GHz
RAM - Patriot DDR2 2x1GB 800 MHz CL4
Grafika - ASUS HD 5570 1GB DDR3 128bit
Zasilacz - CHIEFTEC 450W
Ram i Zasilacz wymieniałem z własnej inicjatywy ok. 2 lat temu. Grafikę byłem zmuszony wymienić w wakacje, ponieważ dotychczasowa GT 7600 256mb spaliła się. Zdaje sobie sprawę, że nie mam zbyt dużego wyboru przez ograniczającą płytę główną, której wolałbym nie wymieniać (dodatkowe koszty). Proszę o poradę czy jest sens inwestować pieniądze w nowy procesor i czy wymiana przyniesie jakieś korzyści. Rozumiem, że z pewnością nie odczuje wielkiej różnicy ale zależy mi na poprawie wydajności komputera. Po wymianie grafiki zauważyłem lekkie obniżenie wydajności, z pewnością jest to spowodowane bardziej obciążonym procesorem niż do tej pory i myślę, że przy takim procesorze karta nie jest w stanie pokazać pełni możliwości. W kilku nowszych grach, które nie mają bajecznych wymagań odczuwam spadki FPS dlatego głęboko zastanawiam się nad kupnem nowego proca. Brałem pod uwage jakiegoś najmocniejszego dwurdzeniowca AMD np: x2 5800+ (2x3GHz) lub x2 6000+ .Jestem gotów wydać ok 300 zł, dlatego kupno nowej płyty głównej oraz lepszego procesora odpada. Proszę o konkretne i szczere komentarze. Z góry dziękuje i pozdrawiam.