Ukończyłem właśnie dodatek. Jest dobry, szybki, bez stresowy. Opowiada całkiem spójną historię, która w gruncie rzeczy mogłaby być dużym questem w podstawowej grze. Niestety jest krótka, 4h gry to wszystko. Jest integracja z przedmiotami, tak jak obiecali. Niestety, widocznie Jowood tego nie zrobił (jak obiecali), a Nordic nic nie poprawił, bo crafting nadal można urządzić w polu, szkoda. Ogólnie mam wrażenie, że gra została wydana z myślą, że "może się sprzeda, zarobimy trochę kasy, skoro i tak mamy gotowy produkt". Choćby fakt, że nie ma zabezpieczeń. No i nie ma wyboru gildii

W sumie na 4h gry, nie byłoby sensu się wiązać...

Tak, czy inaczej, jeśli komuś podobała się Arcania, to śmiało może zagrać w dodatek. Mnie się podobał, miło było znów zobaczyć starych znajomych, do których tym razem dołączył jeszcze Lee

Komu się nie podoba, nie musi psioczyć, bo więcej produktów spod znaku Gothica już nie będzie. Piranha udostępniła nazwę, content na jeden produkt i dodatek, także Nordic, ani nikt inny, nie ma już praw do marki.
Co do optymalizacji, ciężko mi powiedzieć. W Arcanię grałem na sporo słabszym sprzęcie, na którym po hotfixie dopiero śmigała dobrze. Na aktualnym, na ultra działa jak należy, bez najmniejszych spadków płynności.