Wrazenia z Dema :
Wchodząc do gry, wszedłem w ustawienia jak to bywa, co ujrzałem automatycznie ustawiło sie wszystko na High i On co bylo moim zdziwieniem, rozdzielczość 1280x1024 ... no, wiec odpalilem gre (wylaczone PhysiX) chodziło bez problemu, ładnie wygląda, ale bez szalu, troszke lepiej wydaje mi sie niz Risen (warunki pogodowe) ryja beret, ale jak to przystało na takie gry, prezentuje sie to swietnie.
Muzyka, również pasuje do gameplayu, ogólnie dziwnie mi wyglada tylko rozmowa z NPC, ale może juz przestało mnie to bawic, niz kilka lat temu i po ograniu takich gier jak Dragon Age czy Mass Effect, wymagam trochę więcej, od "paplaniny", ogólnie o dziwo nie jest, zle, dobry Gothic im wyszedł, na pewno bardziej to mi sie podoba z poczatku niz Gothic 3
Ponarzekamy sobie co
Casual mode widać pełnym okiem, usunąłem większość cenzura!, ale ustawienie poziomu trudności GOTHIC jest niedostępne, musialem grac na Hardzie

, ciekawe co w tej opcji najwyżej sie zmienia
Walka jest ooo...Innosie banalnie prosta do tego te Rolle

daje glowe, ze jezeli tak będzie w pelnej a zapewne tak bedzie, to przymykając oko bede mógł na początkowym lvl skosić Hagena albo Lee czy innego NPC wysoko postawionego ranga

(co troche boli)
Ogolnie uproszczenie gameplayu boli, ale zobaczymy jak to bedzie z tym poziomem Gothic i wyłączenia tych pomocniczych cenzura!

Co mnie zdziwilo, kiedy szedłem po questa, wykonujac go wracajac do wioski napadły mnie Gobliny ? skąd one sie tam wzięły jak ich wcześniej nie bylo

chcieli na chama wcisnac ? jakies utrudnienie, bo we wcześniejszych częściach, czegoś takiego nie bylo
Skok to porażka
Brak wejscia nawet do tego jeziorka z wodospadem

przecież to sad polowy ... mam nadzieje, ze w pełnej dadzą możliwość plądrowania "wód".
Po dłuższym namyśle, jednak wolałem ten chaotyczny inwentarz

niż mam teraz skakać po rożnych ikonkach.
Główny bohater hm... niech im będzie, ale na bezimiennego się nie nadaje.
Ogólnie wygląd broni, zbroi i wszystkiego tego, bardzo fajnie sie prezentuje, jaskini wyglądają obłędnie, woda, fizyki jako takiej nie ma (kojazy mi sie to z Gothic'em 2)

, moze jak włączy sie PhysiXa.
Wrażenia ogólnie dobre z mocnym naciskiem na b.dobre

, sprawdzę jeszcze wersje konsolowa, ale kupie na pewno.