Otóż chciałbym uzyskać konkretną informację, odpowiedź na nurtujące mnie pytanie. Mam notebook Sony Vaio SR49VN, dane wg programu Everest:
Core 2 Duo P8800 2,6Ghz
4GB RAM
Grafika Radeon HD 3400 Series 256MB
reszta raczej jest nieistotna.
No więc sprawdzałem na znanej wszystkim stronie systemrequirementslab.com czy gra APB Reloaded pójdzie na tym notebook'u. Aplikacja informuje, że nie ma takiej możliwości. Co ciekawe w podsumowaniu pod spodem jest porównanie wymagań minimalnych do specyfikacji mojego komputera i widzę, że nie puszcza mnie grafika oraz procesor, jednak:
GRAFIKA
Required You Have
Icon Video RAM 256 MB 1.0 GB
Icon Hardware T&L Yes Yes
Icon Pixel Shader version 3.0 4.1
Icon Vertex Shader version 3.0 4.1
PROCESOR
Minimum: AMD's Athlon 64 X2 5000+ (2.6 GHz) or Intel Core 2 Duo 2 GHz or equivalent
You Have: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P8800 @ 2.66GHz
Tak samo szukając na anglojęzycznych stronach minimalnych wymagań sprzętowych do tej gry, prawie wszędzie widzę, że min. to 2GB RAM(mam 4GB), procesor Dual Core 2,4Ghz(mam 2,66Ghz) oraz grafika minimum GeForce 7800 z 256MB pamięci lub np. tutaj http://www.game-debate.com/games/index.php?g_id=1434&game=APB:%20Reloaded podają, że odpowiednik w GPU z AMD to HD 2900GT. Tak więc moja karta ma 256MB pamięci.
No więc pytanie - jak będzie Waszym zdaniem ? Gra w ogóle pójdzie na poziomie takim aby się nie wkurzać tylko czerpać jakąś przyjemność z grania? Przykładowo Euro Truck Simulator 2 o wymaganiach sprzętowych Core 2 Duo 2.2 GHz, 1 GB RAM (2 GB RAM - Vista/7), karta grafiki 512 MB (GeForce 6800 lub lepsza) tylko minimalnie pływa i to nie zawsze - zależy od ilości wyświetlanych szczegółów.
Z góry dziękuje za odpowiedzi, pozdrawiam !