Ściągnąłem sobie demo Anno 2070 i na razie nie mam pojęcia, o co tam chodzi. W demie od razu wchodzi się w kampanię, w pełnej wersji są jakieś tutoriale? Demo Cywilizacji 5 też ściągam, ale bez tutoriali to ciężko będzie. A przekopywanie się przez pdfy czy filmy na Youtube z poradnikami to też mi się nie widzi.
EDIT
Ściągnąłem sobie demo Cywilizacji 5 i wydaje się gorsze, ale za to ma dokładne wskazówki dla początkujących. Tak się zastanawiam, skoro jestem nieźle obeznany z serią Settlers (cztery pierwsze części), to może jednak kupię Settlers 7. Słyszałem jednak negatywne opinie, że tam wystarczy jak najszybciej się rozbudować, że stawia na dynamikę, a nie na myślenie. Jak to naprawdę tam jest? Anno jak na razie nawet mi się podoba, tyle że nie łapię, o co tam chodzi.
Dodano 11.12.2011 16:41:30:Po krótkiej grze Civilization 5 bardziej mi się podoba z prostego powodu - wszystko jest ładnie wyjaśnione, od razu wiadomo co trzeba zrobić. Dla mnie, który nie miał dotąd do czynienia z tego typu grami, jest to bardzo ważne. Tymczasem w Anno zaczynam grę, widzę miasto i kompletnie nie wiem, co mam robić. Jedyne, co w Anno mi się bardziej podoba, to grafika - jest naprawdę ładna, tymczasem w C5 wygląda bardzo brzydko, jak z 2000 roku (bardzo podobnie wygląda pierwsze Empire Earth). Na rozdziałce 1600x1024 wygląda jakby było na 800x600. Co dziwne, wszędzie się zachwycają, że C5 ma bardzo ładną grafikę. Czegoś tu nie rozumiem. Nie jest to wina dema, bo zdjęcia z Google Grafika wcale nie wyglądają lepiej. W tego typu grze oczywiście grafika nie jest zbyt ważna, ale jak widzę niskiej jakości, rozmazane tekstury, to mnie trochę odrzuca.
Dodano 11.12.2011 17:19:53:Dobra, znalazłem pdf z instrukcją do Anno. Nie lubię czytać pdfów, ale może przynajmniej uda mi się zrozumieć, jak w to się gra. To będzie ciekawe - najpierw grałem w strategie dziejące się w przeszłości (Age of Empires, Settlersi, Knights and Merchants, Lord of the Realms), potem w strategię, która miała wszystkie możliwe epoki (Empire Earth), a teraz będę miał (jeśli mi się spodoba i ją zrozumiem) strategię, która dzieje się w przyszłości

W chwili obecnej mimo grafiki skłaniam się jednak ku Cywilizacji 5, ale muszę jeszcze przetestować Anno 2070, bo na razie wcale w to nie grałem z powodu nieznajomości zasad.