Po formacie i zainstalowaniu sp2 wraz z windowsem ARES nie łączy się z siecią.
w ustawieniach zapory systemowej dalem wyjatek dla aresa - dalej to samo.
jakies pomysły?
Pozdrawiam z gory dziekuje.
J4RaS napisał(a):w ustawieniach zapory systemowej dalem wyjatek dla aresa - dalej to samo
Po pierwsze i najważniejsze: jeżeli Ares (lub jakikolwiek inny klient obsługujący siec Ares) nie chce sie wam połączyć jest to tylko i wyłącznie wina waszego łącza (a raczej jego konfiguracji). Skoro ja i rzesza innych użytkowników korzysta z Aresa i za każdym razem łączy im sie z siecią to nie jest to wina samej aplikacji. Korzystałem ze wszystkich wersji Ares'a i nie miałem z żadną problemu. Korzystałem z rożnych łącz (kablowka,radiowka,dsl) i również Ares łączył mi sie z siecią bez względu jaki rodzaj tej sieci był.
Po drugie: Od początku zalecam pobieranie Ares'a z oficjalnej strony developera. Wtedy macie pewność, ze to na pewno jest ten oryginalny Ares. Sama instalka powinna mieć nazwę: aresregular....(i tu numer wersji). Są rożne podróbki Ares'a (Ares Gold, Ares Galaxy, Ares Plus itp) które nie są oryginalnymi wersjami i co najwyżej mogą zaszkodzić waszym komputera bo najczęściej maja jakiś syf w sobie.
Po trzecie: śmiać mi sie chce jak czytam na jakimś forum, ze ktoś zainstalował sobie Ares'a i nagle jego antywirus wykrył ze Ares to spyware albo jakiś virus lub jakiś plik Ares'a jest zainfekowany. Dobitnie to swiadczy o tym ze albo ten ktoś zainstalował podróbkę Aresa lub pobrał go z nie wiadomo jakiej witryny. Kilkakrotnie skanowałem system rożnymi programami do wykrywania syfu i nigdy oryginalny Ares nie zainstalował mi żadnego syfu na kompie. Oczywiście jeżeli pobiera sie już pliki z sieci (przede wszystkim .rar i .zip) to czasem ktoś może sobie ściągnąć jakiegoś trojana ale to już nie wina aplikacji a samych sieci p2p, w których nie uda sie uniknąć podobnych przypadków. Dlatego niewielu wie i niewielu korzysta z wbudowanego w Ares'ie systemu antyvirusowego, który pomoże nam wyeliminować podobne przypadki.
No dobra czas sie zabrać do rozwiązania problemu. Zainstalowałeś sobie Ares'a i tu ciągle pisze magiczne "łączenie". Czyli nie jesteś podłączany do sieci i nie możesz wyszukiwać i pobierać plików czy korzystać z wbudowanego czata. Sprobujmy to rozwiązać stopniowo:
1. Najpierw sprawdź czy w panelu sterowania Ares'a masz ustawione automatyczne podłączanie sie do sieci. jeżeli nie zaznacz je. lub za każdym razem podłącz sie do sieci ręcznie naciskając przycisk "połącz". Zalecam zaznaczenie automatycznego podłączania sie do sieci. Pamiętaj aby po dokonanych operacjach za każdym razem zrestartować Ares'a.
2. Zawsze instaluj Ares'a na dysku C, ponieważ z własnych doświadczeń wiem ze instalacja na innej lokalizacji niz C:/program files/ares powoduje problemu z połączeniem do sieci jak i udostępnianiem plików.
3. Sprawdź czy nie jesteś za NAT'em lub routerem. jeżeli jesteś w panelu sterowania Ares'a zaznacz opcje powiadamiająca Ares'a o tym fakcie.
4. Sprawdź czy twoja zapora systemowa jest wyłączona.
5. jeżeli masz zainstalowanego firewalla pozwól mu na odbieranie połączeń przychodzących a najlepiej odinstaluj go całkowicie.
6. jeżeli masz antyvirusa pozwalaj mu na odbierania połączeń w portach przeznaczonych dla Ares'a. Większość takich aplikacji zapyta sie o takie pozwolenie przy pierwszym uruchomieniu Ares'a.
7. Sprawdź czy twój administrator sieci nie blokuje ci portów lub czy dasz rade połączyć sie przez proxy (pod zakładką "proxy" w panelu sterowania Ares'a).
To wszystkie znajome mi sposoby na rozwiązanie problemu z wiecznym łączeniem sie z siecią. jeżeli nadal nie możesz sie połączyć to znaczy ze jeszcze coś tkwi w konfiguracji twojego łącza. W takim wypadku jeżeli nie znajdziesz sposobu na jego odpowiednia konfiguracje proponuje skorzystanie z innych aplikacji obsługujących siec Ares (np.FilePipe, KCEasy) lub pobranie starszej wersji Ares'a, która być może zadziała a będziesz mógł korzystać nadal z całych zasobów sieci Ares.
siemka mam taki problem z aresem nie chce sie połonczyc a dwa miesiace temu smigał na 98 a jak przestawili mi antene z win 98 na xp niechce sie polonczyc znaczy przeglądarke odpala czat ale niechce skoczyc na online takto bearshare dziala i inne tylko ares prosze o pomoc plisssssss ????J4RaS napisał(a):hmm teraz zalaczylem komputer, nic nie zmienialem i sie połączył wiec jest ok.
Jakby sie cos dzialo to zastosuje sie do rad podanych wyzej.
dziekuje za pomoc
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 24 gości