• Ogłoszenie:

Problem z monitorem

Dyskusje na tematy związane z problemami sprzętowymi - komputery, podzespoły, akcesoria... oraz sprzęt RTV

Problem z monitorem

Postprzez D3N 25 Paź 2008, 15:58

reklama
Na samym początku, przyznaję - poddałem się po 2 godzinnej walce szukania odpowiedzi na moje pytanie. Sporo googlowałem, przewertowałem całą instrukcję dołączoną do produktu. Mało tego, próbowałem najróżniejszych kombinacji, które pozwoliłyby mi wyeliminować pewne bardzo uciążliwe "coś".

Tłumaczę o co chodzi, zakupiłem monitor Fujitsu Siemens 22'' LCD. (W BZA) ?

Prędko ustawiłem jasność, automatycznie dopasował mi wszystko, tak by wyglądało to, że to ma ręce i nogi. Problem w tym, że gdy odpalam gierke monitor rząda rozdzielczośći 1680 x 1050. Próbowałem sposobem poprzez konsole cmd i ustawieniu tam właśnie w/w rozdzielczości - w większości grach bez skutku. To jest bardzo denerwujące, zwłaszcza, gdy przeszkodzi ci to w czasie rywalizacji ;). Pomyślałem, że można to wyłączyć, przewertowałem szybko instrukcję i dowiedziałem się, że po wyłączeniu monitora trzeba trzymać przycisk "Menu" i wtedy te menu po prostu się odblokuje. Jakież było moje ździwienie, że w instrukcji kompletnie nie ma napisane jak odpalać te menu (poprostu trzymam przycisk, próbuje wciskać menu z innymi przyciskami, klikam przy włączeniu monitora - NIC).

Dlatego sobie tak pomyślałem, że gdyby znał ktoś odpowiedź na moje pytanie, miał taki monitor... albo podobny... i podzieliłby sie wiedzą... to by mógł bardzo pomóc. Pozdrawiam.
Gigabyte GA-H61M-D2-B3 | Procesor Intel Core i3-2120 3.3GHz |
2x Corsair 4GB, 1333MHz DDR3 | Zasilacz Tacens RADIX V 450W | ASUS Radeon HD4850 1gb
Awatar użytkownika
D3N
~user

Dołączenie: 05 Mar 2006, 15:11
Pochwały: 4

Problem z monitorem

Postprzez leegree 25 Paź 2008, 21:24

Pisze się żąda. Teraz do sedna: Czy Twój monitor komunikuje się z Tobą w języku polskim, czy angielskim?
Mam wrażenie, że komunikat ma postać podobną do "Screen Resolution out of range. Recommended Settings: 1680x1050@60Hz
Myślę,że problem jest raczej w częstotliwości odświeżania, którą zapewne masz ustawioną na powyżej 60Hz, zwłaszcza, że pewnie wcześniej uzywaleś kineskopowego monitora. Musisz zmienić ustawienia gier na 60Hz. Problem migotania orazu nie dotyczy monitorów LCD.
Image
leegree
~user

Dołączenie: 21 Paź 2008, 19:46
Miejscowość: Głuchołazy PL/Warrington UK
Pochwały: 37

Problem z monitorem

Postprzez D3N 25 Paź 2008, 22:55

Problem rozwiązany, sorry za kłopot. Dziwna kombinacja trzymanie przycisku menu po wyłączeniu monitora :). Rozgryzłem to dopiero przed chwilą ;P.
Gigabyte GA-H61M-D2-B3 | Procesor Intel Core i3-2120 3.3GHz |
2x Corsair 4GB, 1333MHz DDR3 | Zasilacz Tacens RADIX V 450W | ASUS Radeon HD4850 1gb
Awatar użytkownika
D3N
~user

Dołączenie: 05 Mar 2006, 15:11
Pochwały: 4

Powróć do Hardware

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 23 gości